Shot of a young woman looking upset after a fight with her husband who is standing in the background

Dit woord kan de situatie redden tijdens ruzie met je partner

Ruzie maken is niet meer dan normaal in een relatie, zolang je het constructief aanpakt. Volgens Amerikaans familietherapeut Hal Runkel doe je dat door vaker ‘ouch’ of ‘auw’ te gebruiken. En daar is een goede reden voor.

Aanvalmodus?

In de Britse krant Daily Mail bevestigt Hal Runkel dat je in een ruzie met je partner verder komt als je eerlijk toegeeft dat je gekwetst bent. Al ben je snel geneigd om in aanvalsmodus te gaan. ‘Ouch’ of ‘auw’ zeggen, kan wonderen doen volgens hem. “Omdat je partner jouw zwakste plekken kent, kan hij jou ook het hardst kwetsen. Als dat gebeurt, zijn we overdonderd en gaan we in de tegenaanval“, zegt Runkel.

Volgens hem kan kwetsbaarheid ervoor zorgen dat de situatie niet escaleert. In plaats van terug te roepen, kan je dus beter ‘ouch’ zeggen. Het maakt je niet alleen kwetsbaar, maar het toont aan je partner dat je niet op een aanvallende manier wil ruziemaken.

Communiceren is de sleutel tot succes

Volgens Runkel is het vooral belangrijk dat je expliciet je gevoelens uit tijdens een ruzie met je geliefde. Je moet je partner en vooral jezelf duidelijk maken waarom je boos of gekwetst bent. Die gevoelens hebben meestal een onderliggende oorzaak. Alles start bij een goede communicatie.

Vermijd in ruzies ook de woorden ‘nooit‘ en ‘altijd‘. Meestal is dit ook overdreven. ‘Nooit’ en ‘altijd’ geven het gevoel dat het aan zijn of haar persoonlijkheid ligt en dat er niets aan te doen valt: “Je bent altijd slecht gezind”. Deze agressieve vorm van communicatie is even gevaarlijk dan tegen elkaar schreeuwen. Je zegt beter: “Jij kan soms zo slecht gezind zijn”, dan geef je je partner de mogelijkheid om hier iets aan te doen.

Bron: nieuwsblad.be/ Foto: Getty Images

Lees ook:

 

Partner Content