Altijd dorst? Dit kan de reden zijn!

Door Celine Werner

Sta je ‘s nachts vaak op omdat je grote dorst hebt? Of loop je tijdens het werk ettelijke malen richting de frigo om een glaasje prik te gaan halen? 

Dan is er wellicht niets aan de hand. Maar soms kan het wel wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem.

Daarom heb je dorst: 5x redenen

Je bent gedehydrateerd

De kans bestaat dat je gewoon even wat gedehydrateerd bent, en dat je daarom wat extra water moet drinken. Hoeveel vocht je je juist moet opnemen, hangt van persoon tot persoon en de context af. Als je op een warme dag gaat joggen, ga je bijvoorbeeld meer nood hebben aan een dorstlessend slokje. De kleur van je urine zal hier meer over verklappen. Hoe helderder, hoe beter!

Wat heb je gegeten?

Vog je een keto-dieet? Dan is dorst één van de bijwerkingen. Bij dit dieet worden koolhydraten in maaltijden vervangen door vet. Dat betekent: veel room, mayonaise en kaas. Geen rijst en aardappelen, wel spek en rookworst. En dus ook dorst!

Problemen met je schildklier

Dorst kan ook een teken zijn dat je schildklierproblemen hebt. Je hoeft natuurlijk niet meteen aan de alarmbel te trekken, maar als je ook nog te kampen hebt met gewichtsverlies, trillende handen, uitputting, angstaanvallen en een licht gevoel in het hoofd, is het aangeraden om een bezoekje te brengen aan de huisarts.

Diabetespatiënt

Mensen die lijden aan diabetes, zijn niet meer in staat zijn om alle glucose tegen te houden omdat de bloedsuikerspiegel veel te hoog is. Omdat glucose vocht aantrekt, zullen jouw nieren meer vocht doorlaten dan anders, met meer plassen én meer dorst tot gevolg.

Medicijnen

Allergiemedicijnen, antidepressiva en medicatie tegen een te hoge bloeddruk kunnen ervoor zorgen dat je vaker van je glas of fles water zult nippen.

Bron: medicaldaily.com – Beeld: gettyimages.be

Nog meer lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content