Draag zorg voor hun rug

Draag zorg voor hun rug

Een derde van de scholieren tussen 6 en 16 jaar kampt af en toe met rugklachten. Bij de start van het nieuwe schooljaar zijn deze klachten steeds nadrukkelijker. 80 tot 90% van de boekentassen weegt te veel. Vaak dragen kinderen tot 20% van hun eigen gewicht meedragen. Naast een zware boekentas leiden ook andere factoren tot rugklachten bij kinderen en jongeren.

Schoolgaande kids zitten de hele dag op de schoolbank en die is niet altijd bevorderlijk voor een goede houding. Bovendien zijn tieners 's avonds ook nog eens terug te vinden aan hun computer waardoor sport of buitenactiviteiten verwaarloosd worden. Resultaat? Hun rugspieren worden te weinig ontwikkeld. Voor een stevige, gezonde rug is het belangrijk dat kinderen veel en gevarieerd bewegen.

Hoe rugpijn voorkomen?

  • Een goede houding: zowel thuis als op school let je er best op dat je rugvriendelijk rechtstaat en zit, en op een correcte manier heft en tilt (door beide knieën buigen).
     
  • Lichaamsbeweging: bewegen voorkomt dat acute rugpijn door overbelasting chronisch wordt.
     
  • Een gezonde levensstijl: dit is belangrijker dan je zou denken. Eet evenwichtig, drink regelmatig en slaap voldoende. Ook bij jongeren is dit van groot belang aangezien vermoeidheid rugpijn in de hand werkt.
     
  • Kies een goede boekentas: ga voor een stevig exemplaar met bergvakken en verstelbare draagriemen. Zorg ervoor dat je kind de boekentas steeds symmetrisch over beide schouders draagt en dat de grote en zware stukken het dichtst bij de rug zitten.  De boekentas met één hand dragen, is geen goed idee. En het gewicht van de boekentas mag maximaal 10% van het lichaamsgewicht bedragen.

 

Oefeningen en tips voor een gezonde rughygiëne bij kinderen en volwassenen kan je terugvinden op www.straightenup.be.
 

Met dank aan de Belgische Vereniging van Chiropractors. De chiropractor is een specialist voor rug- en nekklachten en kan heel wat leed verhelpen door een vroegtijdige opsporing en behandeling van rugklachten als gevolg van overbelasting of een slechte zithouding.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)