Een leugentje om bestwil: toch niet zo onschuldig?
Omdat je je vrienden en/of collega’s niet wil teleurstellen, of omdat je jezelf wil besparen van een ongemakkelijke situatie. Iedereen heeft zo zijn reden om af en toe een loopje te nemen met de waarheid. Geheel onschuldig… of toch niet?Β
‘Ja hoor, ik ben onderweg’, ‘die froufrou staat je geweldig’, ‘ik lees je berichtje nu pas’: we schudden allemaal weleens een leugentje uit de mouw, en vaak zijn we er ons niet volledig van bewust. Een leugentje om bestwil is zo verteld en kan op zich weinig kwaad, toch?
Toch niet zo best
Uit een onderzoek vanΒ Anita E. Kelly, een professor in de psychologie, blijkt dat die leugentjes toch niet zo onschuldig zijn. Ze onderzocht het effect op je gezondheid als je minder liegt, en kwam met een welbekend statement uit de bus:Β eerlijk duurt het langst, en is wel degelijk het gezondst!
Het onderzoek
Lag een leugen op het puntje van je tong, maar vertelde je toch de waarheid? Goed, want dat heeftΒ zowel fysieke als mentale voordelen. Want, wees eerlijk: hoe voel jij je na een leugentje? Even opgelucht, maar hoe snel nemen schuldgevoelens en je geweten het over?
Drie kleine leugens per week minder volstaan om je zowel fysiek als mentaal beter te voelen:
- De deelnemers ervoeren gemiddeld 4 mentale klachten minder, zoals somberheid en spanning,
- en zo’n 3 fysieke ongemakken, zoals hoofd- of keelpijn.
- Daarnaast hadden ze meer eigenwaarde,
- en voelden ze zich nauwer betrokken met hun naasten.
Drie hoeraatjes voor de waarheid, dus!
Relativeer
Je hoeft niet iederéén die in het voorbijgaan βalles goed?β vraagt eerlijk te vertellen wat zich in het diepste van je hart afspeelt. Je kunt bijvoorbeeld je oma van ver in de tachtig best wat informatie onthouden als je weet dat ze anders niet meer slaapt van ongerustheid.
Bekijk die kleine leugentjes om bestwil dus kritisch: Is de waarheid echt zo erg? En is die vooral erg voor mij, of voor de ander?
Bron: Sante.nl en PsychologyToday – Beeld: GettyImages
Lees meer: