Eetproblemen bij kinderen

Door De Redactie
"Je moet flink eten zodat je groot en sterk wordt." Gebruik jij deze zin ook wel eens? Veel ouders zijn ongerust als hun kind niet goed eet. Hoe zorg je ervoor dat je kind een 'gemakkelijke eter' wordt?

Eerst en vooral, maak je geen zorgen als de eetlust van je kinderen nogal schommelt. Deze schommelingen zullen bijna nooit eindigen in groeivertragingen of eetstoornissen, maar zijn volkomen normaal.
Als ouder heb je een invloed op de variatie en presentatie in het voedsel maar je kind beslist uiteindelijk zelf grotendeels de hoeveelheid. Op de zaken waar je als ouder wel een invloed hebt moet je dus streng toezien. Hou de volgende regels zeker in het achterhoofd.

Zorg voor een aangename sfeer aan de tafel.

De maaltijd moet een aangenaam moment zijn, dus probeer het gezellig te houden en hou conflicten en discussies niet tijdens het eten. Zorg ook dat je kind betrokken wordt in de gezelligheid. Tv kijken, boekjes lezen of ander speelgoed horen niet thuis aan de eettafel.

Zorg voor regelmaat.

Op stipte tijdstippen eten is belangrijk voor de structuur en de algemene dagindeling van je kind (en van jezelf). Las 3 hoofdmaaltijden in en plan tussendoortjes zodat er niet meer dan 3 uur tussen de voedingsmomenten is. Buiten deze tijdstippen zou er best niet meer gegeten worden. Regel vaste plaatsen aan de tafel. Zo is er orde en dat zorgt dan weer voor rust.

Moedig je kind aan om nieuwe dingen te proberen.

Heb je het gevoel dat jouw kind bijna geen groenten lust? Probeer om je kind te overtuigen telkens 1 hapje te proeven als er iets nieuws op de tafel komt. Wees niet boos als een kind iets niet lust, maar geef er de volgende keer niet aan toe en laat het kind opnieuw één hapje eten. Zo zal het kind wennen aan de smaak en na verloop van tijd niet meer protesteren.

Pas het eten aan.

Maak wat je wil, maar geef wat extra aandacht aan het eten voor je kind. Zorg dat de voeding voldoende varieert en let op wat het kind wel en niet op eet. Als je merkt dat er telkens een bepaalde soort voedingsstof overblijft zal je moeten proberen die op een andere manier (in ander voedsel) in het eten te verwerken. Snij alles heel klein, het zal je kind motiveren om meer te eten.

Geef eraan toe.

Het klinkt misschien niet echt logisch maar als je kind niet wil eten, geef het af en toe gelijk. Het kan zijn dat je zoon of dochter gewoon aandacht zoekt en als je dan boos reageert of het kind blijft pushen om te eten, krijgt het die aandacht en zal het gedrag zich herhalen. Ruim gewoon af zonder morren en het volgende eetmoment zal de eetlust wel terug groter zijn.

Partner Content