EHBO uit de keuken

EHBO uit de keuken

 • Azijn: Werkt goed om wespensteken te kalmeren. Breng wat azijn aan op een stukje keukenpapier en dep er voorzichtig mee op de plaats waar de wesp gestoken heeft. Azijn helpt ook tegen zonnebrand. Verdun met wat water en wrijf zachtjes over de zonnebrand-plekken. Ben je tegen de tafelrand gelopen? Een blauwe plek zal sneller genezen als je een doekje gedrenkt in witte azijn er tegen houdt.

 • Komkommer: Ook komkommer kan verzachting bieden als je huid verbrand is door de zon. Snij de komkommer in plakjes en leg ze op de verbrande huid.

 • Citroen: Voeg wat citroensap en suiker toe aan een glas heet water. Dit mengsel werkt goed tegen verkoudheid en griep.

 • Ui: Insectensteken kan je inwrijven met een stuk ui. De pijn of jeuk zullen binnen de kortste keren sterk verminderd zijn. Leg bij een verkoudheid een doorgesneden ui op het nachtkastje. ‘s Nachts zal de ui zijn werk doen en de luchtwegen vrij maken.

 • Boter of margarine: Boter kan je op lichte brandwondjes smeren. Hou wel altijd eerst en vooral de wonde onder koud stromend water. Met ernstige brandwonden en zeker met open brandwonden ga je best meteen naar een arts. Boter helpt ook tegen pijnlijke of vermoeide voeten. Masseer de voeten met boter, wikkel ze in een warme handdoek en laat even trekken.

 • Rauwe aardappel: Snij schijfjes van een rauwe aardappel en wrijf die over huid die erg jeukt. Om het sap optimaal te gebruiken neem je best vaak een nieuw schijfje.

 • Suiker: Zuig op een klontje suiker als je de hik hebt. Die vervelende hik zal dan snel overgaan. Suiker helpt trouwens ook meteen tegen een verbrande tong. Zelfde werkwijze: neem een klontje en zuig erop tot het volledig gesmolten is.

 • Lijnzaad: Meng een theelepel lijnzaad door yoghurt bij het ontbijt. Dat helpt als je niet goed naar toilet kan gaan, en het is lekker bovendien. Lust je de smaak van lijnzaad niet? Meng dan wat lijnzaad door een schep muesli en voeg dat toe aan je yoghurt. Smullen!

  

 • Zout: Laat wat zout oplossen in warm water. Als het zoutwater afgekoeld is ga je erboven hangen en snuif je het op. Dit helpt tegen een verkoudheid. De slijmvliezen in de neus- en keelholte slinken meteen, en het ademen zal plots makkelijker gaan.

 • Mosterd: Giet 200ml mosterd in een bad en meng het goed. Blijf een kwartier in het bad zitten en je rug- of artritispijn zal gauw verzachten.

 • Kurkuma of geelwortelpoeder: Los een klein mespuntje kurkuma op in een glas water en drink leeg. Helpt om makkelijker te kunnen ademen bij een verkoudheid.

 • Ketchup: Voeg een halve kop ketchup bij een halve kop warm water. Gorgel hiermee even om beginnende keelpijn tegen te houden. Heb je het graag pikant? Een paar druppels tabasco erbij kan ook.
   

TIP! Hang dit lijstje in je keukenkast zodat je meteen weet wat te doen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)