© Getty Images

Zwangerschapsdiabetes: schuldgevoelens en de klok rond opletten

Emma kreeg halfweg haar zwangerschap te horen dat ze zwangerschapsdiabetes had. Suiker werd plots heel bepalend. Ze vertelt hoe ze daar nu mee omgaat.

Een routinecontrole

“Na 24 weken zwangerschap ging ik op controle bij de gynaecoloog. Op dat moment van de zwangerschap worden je suikerwaarden altijd gecontroleerd omdat zwangerschapsdiabetes dan kan opspelen. Het is een routinecontrole en ik was er dus ook niet bang voor. Uit twee suikertesten bleek echter dat ik helaas wel zwangerschapsdiabetes had.

Het nieuws kwam als een schok en meteen was daar dat enorme schuldgevoel. Niemand in mijn familie heeft diabetes type 2 of ouderdomsdiabetes. Ik kon het dus niet op een erfelijk risico steken en weet het volledig aan mijn eigen slechte eetgewoontes. Sinds ik zwanger was, had ik wel vaak trek in zoet en die drang naar suikers kon ik moeilijk bedwingen. ‘Wat heb ik ons zoontje toch aangedaan?’ vroeg ik ontroostbaar aan mijn vriend.

Altijd mee bezig

Diabetes, en ook zwangerschapsdiabetes, is bovendien iets waar je de hele dag mee bezig bent. Ik moest zevenmaal per dag prikken: net voor iedere maaltijd, 1 uur erna en voor ik ging slapen. Die waarden moest ik noteren en tweewekelijks in de diabeteskliniek laten controleren. Daar konden ze nagaan of ik de diabetes onder controle hield zonder insuline te spuiten. Dat wou ik absoluut vermijden. Voor de rest van mijn zwangerschap (tot tijdens de bevalling!) insuline spuiten zag ik echt niet zitten.

Geen insulinespuitjes

Sinds ik de diagnose kreeg, let ik heel goed op mijn eet- en drinkgewoontes en ik ben wel erg opgelucht dat ik het nu zo goed onder controle heb. Insuline spuiten is niet nodig en ons zoontje heeft een iets hoger gewicht, maar het is niet onrustwekkend volgens de gynaecoloog. Ook toekomstige mama’s zonder diabetes kunnen nu eenmaal een zwaarder baby’tje krijgen.

Ik probeer mezelf niet te veel de schuld te geven en trek me eraan op dat ik het flink zonder insulinespuitjes doe, maar raad andere zwangere vrouwen toch aan om voorzichtig te zijn. In verwachting zijn is sowieso een emotionele rollercoaster waarbij je ontelbare praktische zaken moet regelen. Zwangerschapsdiabetes, waarbij je de klok rond op je voeding moet letten, kun je missen als kiespijn!”

Beeld: Getty Images

Dit artikel maakt deel uit van ons minder-suiker-plan. Benieuwd naar meer? Klik hier!

Meer over suiker en zwangerschap

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content