Fabels en feiten over verkoudheid

Door De Redactie
Over verkoudheden doen heel wat fabels de ronde. Wat is waar en wat niet? Nuttige info, als je weet dat we in ons leven zo'n vier jaar hoesten en proesten!

Je wordt verkouden als je in de winter met natte haren of zonder jas naar buiten loopt

Niet waar. Een verkoudheid krijg je alleen als je in aanraking komt met een verkoudheidsvirus, niet van kou of vochtigheid. Waarom mensen sneller verkouden worden in de wintermaanden? Omdat we dan meer binnen zitten en dichtbij elkaar, waardoor virussen zich makkelijker kunnen verspreiden. Koud weer kan ook de binnenkant van je neus droger maken en kwetsbaarder voor een infectie.

Kippensoep helpt

Waar. Warme dranken zoals soep helpen om het slijm weg te werken en vochttekorten aan te vullen. Bovendien blijkt kippenbouillon heilzame bestanddelen te bevatten zoals zink, dat de afweer versterkt en het onstekingsremmende cysteïne. Extra kruiden zoals chilipeper en gemberwortel verhogen het geneeskrachtige effect van kippensoep nog.

Neussprays zijn gevaarlijk

Niet waar. Ontzwellende neusdruppels of -sprays met de werkzame stoffen xelometazoline en oxymetazoline stimuleren de afvoer van slijm en maken een verstopte neus vrij. Zo kan je voorkomen dat ook de sinussen en het middenoor ontstoken raken. Maar ontzwellende preparaten hebben inderdaad een kwalijke reputatie, en niet geheel onterecht. Langdurig gebruik kan het neusslijmvlies irriteren. Gebruik ze daarom niet langer dan een week na elkaar en geef ze niet aan jonge kinderen, of enkel in een speciale kinderdosering en op doktersadvies.

Antibiotica helpen niet

Waar. Antibiotica doden enkel bacteriën terwijl een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Antibiotica hebben dus geen zin. Alleen bij bacteriële complicaties, zoals een oorontsteking of een longontsteking, kan de dokter antibiotica voorschrijven.

Hard snuiten is zinloos

Waar. Je neus hard snuiten kan er zelfs voor zorgen dat een onschuldige verkoudheid zich naar de sinussen verplaatst. Zo loop je meer risico op sinusitis, een ontsteking van de slijmvliezen rond de sinussen.

Als je niemand wil aansteken

 • hoest of nies niet in de richting van andere mensen
 • hou bij het hoesten of niezen je hand of een zakdoek voor je mond
 • laat geen zakdoeken rondslingeren
 • gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze na gebruik weg
 • was vaak je handen met water en zeep

Voorkom dat je besmet raakt

 • blijf op afstand van verkouden mensen
 • meestal komen verkoudheidsvirussen je lichaam binnen via het neusslijmvlies. Raak dus je neus, je ogen en je mond zo min mogelijk aan. Zo geef je het virus minder kans om je lichaam binnen te dringen
 • was je handen, vooral voor het eten, na contact met zieke mensen en als je op een publieke plaats geweest bent waar veel mensen komen
 • gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging versterken je immuunsysteem
 • hou stress onder controle en zorg ervoor dat je niet oververmoeid raakt
 • probeer niet te roken. Sigarettenrook irriteert de luchtwegen en verhoogt het risico op verkoudheden en andere infecties

Partner Content