Voldoende slapen is veel belangrijker dan we denken
Sporten, yoga of een slaapmutsje? Welke beweringen over een goede nachtrust kloppen, en welke zijn uit de lucht gegrepen?
De Amerikaanse neuroloog en wetenschapperΒ Matthew Walker betoogt in zijn nieuw boek ‘Why We Sleep: The New Science of Sleep and Dreams’Β dat te weinig slapen tot serieuze gezondheidsproblemen leidt. Hij pleit idealiter voor 9 uur slaap per nacht. Want zo zegt hij: “Elk gemist uur slaap brengt onherstelbare schade toe.β
Iets wat we graag geloven, want zeg nu zelf: alles verloopt slechter wanneer je doodmoe bent na een slechte nachtrust. Je eet ongezonder, beweegt minder, je kunt je niet goed concentreren. Maar dat niet alleen. “Na een nacht van vier Γ vijf uur slaap, dalen je natuurlijke kankerwerende cellen met 70%,” vertelt hij aan de krant The Independent. Hij onderzocht ook het verband met ziektes als Alzheimer, diabetes, hart- en vaatziekten en psychologische aandoeningen.
Conclusie? Eens lekker doorslapen betekent veel meer dan gewoon uitgerust zijn. Het betekent gezonder en beter leven.
Maar wat weet jij over de ideale slaap?
Sporten, yoga of een slaapmutsje? Welke beweringen over een goede nachtrust kloppen, en welke zijn uit de lucht gegrepen?
Veel beweging is goed voor je nachtrust
FEIT. Sporten vermindert de stress en geeft je een ontspannen gevoel, waardoor je βs avonds beter de slaap kunt vatten. Beweging bevordert dus de nachtrust, maar let er wel op dat je voor het slapengaan geen al te zware lichamelijke inspanningen meer doet. Dan zit je lichaam namelijk boordevol energie en dat is niet echt bevorderlijk voor de nachtrust! Lichte inspanningen zoals yoga of een korte wandeling, kunnen geen kwaad.
Een glaasje alcohol lost je slaapprobleem op
FABEL. Een slaapmutsje kan helpen om sneller in slaap te raken, maar het heeft wel een negatief effect op de rest van je nachtrust. Na ongeveer drie uur is het drankje namelijk uitgewerkt, waardoor je minder vast gaat slapen en dus vaker wakker wordt.
Daglicht bevordert de slaap
FEIT. Het daglicht stuurt je biologische klok en regelt je slaap- en waakritme. Onder invloed van het daglicht wordt cortisol aangemaakt, een hormoon dat je actief en alert maakt. Als het donker wordt, maken je hersenen het hormoon melatonine aan, waardoor je slaperig wordt. Als je overdag veel binnen zit, vervaagt het verschil tussen dag en nacht en wordt het moeilijker om βs avonds in slaap te vallen. Probeer daarom minstens een halfuurtje per dag buiten door te brengen.
Als je de slaap niet kunt vatten, blijf je het best in je bed liggen
FABEL. Als je blijft liggen, begin je te piekeren en dat is niet goed voor je nachtrust. Als je na een kwartiertje nog steeds niet in slaap bent gevallen, sta je beter op. Ga naar een andere kamer en probeer tot rust te komen door bijvoorbeeld een boek te lezen. Als je voelt dat je slaperig begint te worden, kun je weer naar je bed gaan.
Het is goed om je slaap in te halen in het weekend
FABEL. Veel mensen houden ervan om in het weekend lang uit te slapen, maar het is eigenlijk beter om je slaapritme regelmatig te houden. Als je op vaste tijdstippen opstaat en naar bed gaat, zul je veel makkelijker in slaap raken en ook veel beter slapen.
Lees meer:
- Waarom voorlezen een onmisbaar wapen is in de strijd tegen kinderarmoede
- Zoveel extra calorieΓ«n eet je als je te weinig geslapen hebt
- Altijd moe? 5 tips om uitgeslapen op te staan!