Feiten en fabels over winterkwaaltjes

Door De Redactie

Mag je een loopneus snuiten en kun je verkouden worden door de kou? Wij zochten het voor je uit. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een verkoudheid krijg je door in de kou te lopen

Niet waar. Een verkoudheid en griep worden altijd veroorzaakt door een virus. Het is wel zo dat temperatuurschommelingen, koude en tocht je slijmvliezen kunnen verzwakken, waardoor virussen sneller je lichaam kunnen binnendringen. Bovendien zitten mensen tijdens de wintermaanden vaker binnen en ook dichter bij elkaar, waardoor de kans op een verkoudheid of griep toeneemt.

Een loopneus mag je niet snuiten

Waar. Als je je neus te hard snuit, kun je hoofd- en oorpijn  krijgen. Het is daarom beter om het slijm op te snuiven. Als je toch liever je neus snuit, doe het dan neusgat per neusgat en probeer niet te veel druk te zetten. Gebruik ook telkens een proper papieren zakdoekje.

Een warme sjaal helpt bij keelpijn

Niet waar. Een sjaal zorgt misschien wel voor een betere doorbloeding, maar het helpt niet om je keelpijn te voorkomen. Keelpijn wordt namelijk veroorzaakt door een virus en dat kan met een sjaal natuurlijk niet opgelost worden. Een paar minuten gorgelen met lauw, gezouten water helpt daarentegen veel beter tegen keelpijn.

Een verkoudheid en sporten gaan niet samen

Niet waar. Bij een lichte verkoudheid kan sporten zeker geen kwaad. Meer nog: het heeft zelfs een gunstige invloed op je immuunsysteem en genezingsproces. Als je geveld wordt door een zware verkoudheid of griep, ziek je beter eerst even uit vooraleer je weer aan het sporten gaat.

Wintermoeheid bestaat echt

Waar. ’s Winters voelen sommige mensen zich moe en dat heeft te maken met een tekort aan daglicht. Doordat we in de winter minder daglicht te zien krijgen, maken sommige mensen een te grote hoeveelheid van het slaaphormoon melatonine aan, en dat kan voor een moe gevoel zorgen. Trucjes om de winterblues te verjagen: een wandeling in het volle licht of zoveel mogelijk tijd doorbrengen in een goed verlichte ruimte.

Partner Content