Gearomatiseerd water: tóch niet zo gezond volgens Test-Aankoop

Gearomatiseerd water: tóch niet zo gezond volgens Test-Aankoop

Voor wie water wat eentonig vindt, zijn er tegenwoordig heel wat smaakvolle varianten op de markt. Denk maar aan gearomatiseerd water. Je vindt ze onder meer kant-en-klaar in de winkel en bevatten aroma’s van groenten en fruit. Maar ze blijken toch niet zo heel gezond.

1,5 liter water dag

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid water verschilt naargelang je geslacht en je behoefte – denk aan intensief sporten of bij warme zomerdagen:

  • Gemiddeld hebben vrouwen tussen 1 en 1,75 liter water nodig per dag,
  • mannen tussen 1,5 en 2,75 liter water.

Het kan een hele opgave zijn om die dagelijkse hoeveelheid te drinken, aangezien water  snel kan vervelen. Dankzij het verfrissende smaakje van zo’n ‘infused’ drankje zou dat weleens makkelijker kunnen gaan!

Gearomatiseerd water: te veel suikers

En daar spelen fabrikanten gretig op in: tegenwoordig vind je heel wat kant-en-klare gearomatiseerde drankjes in de winkelrekken die beweren uitsluitend uit water, smaakstoffen of natuurlijke extracten te bestaan. Maar na een analyse van Test-Aankoop blijkt vaak het tegendeel!

Misleidend etiket

De consumentenorganisatie onderzocht 26 soorten ‘gearomatiseerde waters’, en daaruit blijkt dat in realiteit de drankjes heel wat toegevoegde suikers, zoetstoffen en andere additieven en/of vruchtensappen bevatten! Dus zo gezond blijken ze niet te zijn.

“Een duidelijk voorbeeld van ‘healthwashing‘: een fenomeen waarbij producten gezonder worden voorgesteld dan ze zijn”, klinkt het bij Test-Aankoop. Om die reden pleit de organisatie pleit voor een verplichte Nutri-Score: zo weten wij als consument of een product wel degelijk aan de criteria voldoet!

Nutri-Score

Nutri-Score: dat zijn vijf letters en vijf kleuren die de voedingswaarde van een product mooi samenvatten. Het logo is gebaseerd op een wetenschappelijk algoritme.

Het houdt rekening met de voedingsstoffen die in een evenwichtige voeding de voorkeur krijgen, zoals vezels, eiwitten, fruit en groenten en de voedingsstoffen die je beter beperkt, zoals calorieën, verzadigde vetzuren, suiker en zout.

De score van een product wordt uitgedrukt met een letter.

Gearomatiseerd water met 0 calorieën én zonder suiker krijgt bijvoorbeeld een Nutri-Score A. In het geval van een score B betreft het water met een minimale hoeveelheid suiker of vruchtensap of zoetstoffen. Wanneer er sprake is van grote hoeveelheden toegevoegde suikers of vruchtensap, dan neigen ze eerder naar Nutri-Score C, D of E. Uit de analyse blijkt dat slechts 4 op de 26 drankjes een score A behalen!

5x zelfgemaakt gearomatiseerd water

De oplossing? Zelf een heerlijk waterdrankje maken, natuurlijk. Want: wat je zelf maakt, smaakt vaak ook beter, je helpt er het milieu mee, want je koopt geen flesjes. En de drankjes zijn een perfecte aanvulling op je gezonde levensstijl, want je eet die stukjes fruit en/of groenten achteraf gewoon op!

Gearomatiseerd water zelf maken? We geven je een paar recepten:

Bron: test-aankoop.be en Het Nieuwsblad

Meer lezen over water:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)