Geen alcohol meer voor zwangere vrouwen

Door De Redactie
Dat vrouwen best niet al te veel alcohol drinken tijdens hun zwangerschap wisten we al langer, maar de Britse overheid wil nu dat zwangere dames geen druppel meer aanraken.

Tot nu toe vond het Britse ministerie van Gezondheid het geen probleem dat zwangere vrouwen één of twee glaasjes wijn dronken per dag, maar ze komen daar nu op terug. Er zou in de toekomst zelfs een waarschuwing tegen de gevaren van alcohol voor kind én moeder moeten afgedrukt worden op het etiket van flessen wijn, bier en sterke drank.

Het ministerie heeft beslist dat elke druppel alcohol gevaren inhoudt, zowel voor baby en voor moeder. En dat geldt niet alleen tijdens de zwangerschap zelf, maar eigenlijk al vanaf het moment dat een koppel beslist om voor een kindje te gaan. In deze periode staat de gezondheid van de baby nog niet op het spel, maar alcoholgebruik zou de kans op een zwangerschap een stuk kleiner maken.

Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie is het bijzonder zorgwekkend dat 1 baby op de 100 last krijgt van het Foetus Alcohol Syndroom én dat 3 kinderen op 1000 hierdoor ernstige hersenproblemen krijgen. Volgens de organisatie is een minieme hoeveelheid alcohol reeds voldoende om dit syndroom te veroorzaken.

De Britse overheid wil dan ook een nieuwe campagne lanceren die vooral gericht is op aanstaande moeders die voorzichtig zijn tijdens de zwangerschap maar toch geregeld een glaasje wijn of andere alcohol drinken. Op flessen drank zal binnenkort dan ook een duidelijke boodschap staan: “Vermijd alcohol als u zwanger bent of dat probeert te worden.”

Toekomstige vader hoeven zich dan weer geen zorgen te maken want zij krijgen van de Britse regering geen instructies over hun drinkgedrag!

Partner Content