Geen spek voor jouw bek?

Door De Redactie

Een eitje met krokant gebakken spek, wordt vaak gezien als ‘zondigen’. Want spek heeft een slechte reputatie en zou een ware caloriebom zijn. Maar spek heeft ook een aantal goede kwaliteiten. Als je het met mate eet, kan het deel uitmaken van een normaal eetpatroon.

 • Een stukje spek zou gunstig zijn voor je hart. Spek bevat namelijk omega 3-vetzuren, dezelfde geroemde vetzuren die je in vis vindt. Studies hebben aangetoond dat af en toe een stukje spek eten, je bloeddruk kan verlagen en het risico op hartaandoeningen vermindert.
   
 • Spek bevat een hoge concentratie choline, een belangrijke voedingsstof die zorgt voor een normale werking van de hersenen. Een eetpatroon waar choline sterk aanwezig is, vermindert het risico op de ziekte van Alzheimer en dementie.
   
 • Spek bevat veel vitamine B. Deze vitamine helpt je lichaam om koolhydraten te verwerken, ze zorgt ervoor dat je geen last hebt van hoofdpijn, zorgt voor de productie van antilichamen,…
   
 • Spek wordt vaak geassocieerd met cholesterol, maar niet op een positieve manier. Toch is er aangetoond dat de gezonde vetten in spek meewerken aan een verlaging van de slechte cholesterol in ons lichaam.
   
 • Spek bevat ook veel mineralen als zink, magnesium en ijzer. Deze mineralen helpen ons lichaam bij de vorming van beenderen en tanden, en ondersteunen het immuunsysteem.
   
 • Spek bevat een smaak die ‘umami’ heet. Deze smaak heeft een aantal leuke neveneffecten: verbetering van je humeur en verminderen van stress.

Partner Content