Kun je mosselen ook klaarmaken in de microgolfoven?
In de pan, in de oven, op de barbecue… Mosselen kun je op veel manieren bereiden. Maar lukt het ook in de microgolfoven? We testten het voor je uit!
Lezer Yvan: “Kun je mosselen ook klaarmaken in de microgolfoven?”
Culiredactrice Sofie: “Ja, dat kan, maar niet met kiloβs tegelijk. Doe maximaal 1 kilogram schoongemaakte mosselen met de groenten (ui, selder, peterselie), flink wat peper en eventueel een scheutje bier of wijn in een ruime, glazen, magnetronbestendige kom met deksel en gaar ze zoβn 3 minuten op 900 watt. Tussendoor schud je ze net zoals bij βgewoneβ mosselen een keertje op. Mochten nog niet alle mosselen gaar zijn, zet ze dan nog 1 Γ 2 minuten langer in de microgolfoven (telkens per minuut verlengen). Wanneer de mosselen open zijn, zijn ze gaar.”
Mosselen in de microgolfoven, is dat aan te raden?
“Ik testte deze manier speciaal voor je uit en dit zijn mijn bevindingen:
- Je moet al een behoorlijk grote kom hebben waar 1 kg mosselen in past Γ©n waar nog ruimte in is om de mosselen open te laten komen.
- Bij het verwarmen kookt het vocht in de pot heel snel en komt het omhoog. Omdat je in de microgolfoven steeds een recipiΓ«nt gebruikt waarvan het deksel niet volledig afsluit, loopt het kookvocht vervolgens langs de randen en via de buitenkant van de kom in je microgolfoven. Veel poetswerk dus!
- Mosselen maken op het vuur vraagt niet veel tijd: een minuutje of 5 Γ 7. Bovendien kun je een grotere kookpot gebruiken waardoor je meerdere porties tegelijk kunt klaarmaken. In de microgolfoven is het portie per portie (of zelfs minder) en zo heel veel minder lang duurt het niet.
- Anders dan op het vuur, wordt de warmte in de microgolfoven minder goed verdeeld. Zo gebeurde het dat er een mossel ontplofte: geen appetijtelijk aanzicht.
- Ik vond ook dat de groenten minder smaak gaven aan de mosselen – maar misschien is dat maar een idee. “
Mijn conclusie: ja, je kunt mosselen klaarmaken in de microgolfoven, maar zelf zie ik het voordeel niet. Zet gewoon de pan op het vuur, da’s veel eenvoudiger en bijna even snel.
In de supermarkt vind je tegenwoordig ook kant-en-klare bereide en vacuΓΌm verpakte mosselen die je in de magnetron opwarmt. Deze heb ik ook een keer getest, en ze zijn prima. Maar behalve het schoonmaken van de mosselen, spaar je er bijna geen tijd mee uit Γ©n ze zijn best duur.”