Gezond scoort!

Door De Redactie
Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen geeft samen met Open Stadion de aftrap van het project "Gezond Scoort!". De minister bouwt op deze manier verder aan zijn actieplan "Voeding en beweging" om tegen 2015 de Vlaamse gezondheidsdoelstelling te kunnen bereiken. En dat met de steun en hulp van een aantal bekende voetballers.

Het project dat samen met Open Stadion, de vzw die ontwikkeling van een actieve maatschappelijk rol van profvoetbalclubs stimuleert en ondersteunt, werd opgestart promoot een gezonde levensstijl bij kwetsbare leerlingen van 10 tot 14 jaar.

Doelstelling van Gezond Scoort!

  • jongeren aanzetten om actief te bewegen
  • het voedingspatroon van jongeren verbeteren
  • jongeren aanzetten om rookvrij te blijven of te stoppen met roken

Gezond Scoort! wil jongeren bereiken door de booschappen te laten overbrengen door profvoetballers. Vandaag engageren al 8 voetbalclubs in Vlaanderen zich: Germinal Beerschot Antwerpen, Cercle Brugge, Club Brugge, KAA Gent, KRC Genk, KV Mechelen, SK Lierse en KV Kortrijk.

Tijdens de aftrap van het project worden leerlingen in aanwezigheid van topvoetballers getest op fysieke activiteit, kennis, attitudes voor een gezonde levensstijl. Nadien kunnen ze een contract met de spelers afsluiten waarin ze zich engageren voor een gezonde levensstijl tijdens de komende maanden.

Het project wordt dan voortgezet in een schooltraject waarvoor speciale ondersteunde pakketten ter beschikking gesteld worden. Dit pakket bevat suggesties die passen in het gezondheidsbeleid op school: beweegtussendoortjes tussen de lessen, leerlingen worden aangezet om te voet of met de fiets naar school te komen,… Tijdens dit traject brengen spelers, trainer of dokter af en toe een bezoek aan de school of houden ze contact met de leerlingen via mails, brieven,…

Op het einde van het schooljaar wordt het traject feestelijk afgesloten met een eindclinic, waar de leerlingen het test- en beweegparcours opnieuw doorlopen. Deze eindtest is voor de jongeren een positieve bekrachtiging. Hun inspanningen worden beloond met een diploma dat ze van de voetballers krijgen.

Meer info: www.gezondscoort.be

Partner Content