Goeie vraag: kan een streepjesshirt hoofdpijn veroorzaken?

Door Celine Werner

Het streepjesshirt is en blijft het hele jaar door supertrendy. Met het lijnenspel is het een topper voor zowel jong als oud, en bovendien maakt het iedere look af. Love it

Maar wie had ooit durven denken dat er ook een nadeel verbonden is aan dit matrozenmotiefje?

Het nadeel van een streepjesshirt

Onderzoekers van onder andere het UMC Utrecht hebben een link gevonden tussen het kijken naar parallel liggende strepen en hoofdpijn.

Er werden kleine elektroden op de hoofdhuid van proefpersonen geplaatst, in het kader van een onderzoek naar epilepsie. Op die manier werd de hersenactiviteit onder de loep genomen, terwijl de onderzochten naar bepaalde beelden keken. Zo ontdekten ze dat het kijken naar strepen een toename van ‘gamma-oscillaties’ in de hersenen veroorzaakt: een soort golven die gepaard gaan met hoofdpijn.

Dit geldt dus niet alleen voor het streepjesshirt, maar voor alle soorten horizontale strepen. Zo kunnen ook een hekwerk of een muur leiden tot hoofdpijn, migraine of zelfs een toeval. Twee keer nadenken dus voor je behangpapier met strepen koopt!

Een tweede opinie

Volgens onderzoeker Dora Hermes zal de meerderheid geen last ondervinden en klopt dit enkel bij mensen die gevoelig zijn aan licht. Maar ook de kleur en de dikte van de streep zijn bepalend: zwarte strepen op een wit shirt zullen bijvoorbeeld sneller klachten veroorzaken dan grijze, en smalle strepen kunnen vervelender zijn dan brede.

Epilepsie

Vooral strepen met een hoog contrast kunnen een aanval van epilepsie veroorzaken. In het dagelijks leven kunnen bijvoorbeeld lamellen, hekwerken en radiatoren dit soort hersensignalen veroorzaken. En bij mensen met lichtgevoelige epilepsie zul je dus ook voorzichtig moeten zijn met de streepjesshirt.

Bron: margriet.nl – Beeld: gettyimages.be 

Ook lezen:

Partner Content