Griep heeft vertraging

Door De Redactie

Januari is traditioneel de maand van de eerste griepaanvallen maar dit jaar blijft het virus weg. Dit tot grote verbazing van Volksgezondheid want het huidige weer is een ideale broeihaard voor allerlei virussen.

Cijfers van het Griepcentrum en van het Gentse Universitaire Ziekenhuis bewijzen dat de griep momenteel met vertraging ons land binnenkomt en dit tot grote verbazing van een aantal specialisten. Dokter Linos Vandekerckhove van het UZ Gent: "De vrieskou maakt normaal gezien virale partikels kapot. Doordat de vorst wegblijft en het zo vochtig weer is, zou je net verwachten dat er stevige epidemieën opsteken. Maar dat is niet het geval. Specialisten staan voor een raadsel."

Het uitblijven van de griep betekent echter niet dat huisdokters ondertussen zonder werk komen te zitten. Volgens verschillende dokters doet zich namelijk een ander fenomeen voor: verschillende herfstziektes blijven gewoon doorwoekeren. Zo blijven allergieproblemen en astma-aanvallen langer dan normaal een groot probleem in de wachtzaal van de huisarts.

Partner Content