Heb jij een tragere stofwisseling dan slankere mensen?

Door De Redactie

Heb jij overgewicht, en heb je toch het idee dat jouw slanke vriendin of collega veel meer kan eten dan jij zonder bij te komen? Dan ben je misschien ontmoedigd doordat je denkt dat zij een snellere stofwisseling heeft dan jij. En dat jouw tragere stofwisseling jou afremt bij het afvallen. Dat is echter maar zelden het geval.

Het verband tussen overgewicht en je stofwisseling

Gewoonlijk hebben slanke mensen geen snellere stofwisseling dan mensen met overgewicht. Er is niet noodzakelijk een rechtstreeks verband tussen je overgewicht en je stofwisseling. Om dit te begrijpen is het belangrijk dat je weet wat bepalend is voor jouw gewicht. Of je bijkomt of afvalt, hangt af van het evenwicht tussen de totale hoeveelheid calorieën die je opneemt (door voeding) en de totale hoeveelheid calorieën die je verbrandt.

 

Calorieën verbranden

 Je lichaam verbrandt calorieën op 3 manieren:

  • Een groot deel van de calorieën die je opneemt via je voeding heb je nodig puur om in leven te blijven. Dit is wat men meestal verstaat onder “de snelheid van je stofwisseling” of je basaal metabolisme.
  • Je lichaam heeft ook energie nodig om je voeding te verwerken en verteren .
  • Je lichaam verbrandt ook calorieën door fysieke activiteit: door sport, maar ook door allerlei dagdagelijkse bewegingen, zoals de trap nemen en naar de bus wandelen.

 

Wat kan je doen om een leven lang slank te zijn?

Er zijn weinig mensen die een traag metabolisme hebben voor hun leeftijd, lengte, gewicht en geslacht. De meeste mensen hebben overgewicht omdat ze meer calorieën binnenkrijgen dan ze verbranden. Uit onderzoek blijkt ook dat de meeste mensen met overgewicht onderschatten hoeveel ze eten. Doorgaans eten mensen met overgewicht meer dan slanke mensen.

Stel je zelf dus 2 vragen:

  • Schat ik juist in hoeveel calorieën ik binnenkrijg? Je kan bijvoorbeeld in een voedingsdagboek bijhouden wat je precies eet.
  • Leid ik een voldoende actief leven?

 

Zo vermijd je het jojo-effect

Wil je afvallen en je beter in je vel voelen? De oplossing ligt niet in een streng dieet of in fanatiek sporten. Als je een streng en eenzijdig dieet volgt, dan is de kans groot dat je nadien te maken krijgt met het jojo-effect. Uit onderzoek blijkt dat het jojo-effect het basaal metabolisme (je stofwisseling) aantast, waardoor je gewicht ook toeneemt als je een normale hoeveelheid calorieën binnen krijgt. Bovendien zorgt een streng dieet er voor  je niet enkel opgeslagen vet verbrandt, maar leidt het ook tot spierverlies.

De beste aanpak is op zoek gaan naar meer evenwicht. Streef naar een gezonde, evenwichtige voeding zodat je precies voldoende calorieën binnenkrijgt, en zorg voor voldoende beweging, zodat je genoeg calorieën verbrandt.

Partner Content