Vraag: helpt kippensoep écht als je de griep hebt?

Vraag: helpt kippensoep écht als je de griep hebt?

Van zodra de griep de kop opsteekt, halen we er massaal de zakdoeken, medicijntjes én de kippensoep bij om ons snel weer beter te maken. Maar werkt die laatste lekkernij wel? Of is het allemaal larie en apekool?  

35 jaar geleden publiceerden Amerikaanse longartsen een studie in het vakblad Chestwaarvoor vijftien gezonde personen heet water of kippensoep moesten consumeren. Vervolgens werd gemeten hoe vrij ze daarna door hun neus konden ademen.

Wat bleek?

Het verschil tussen heet water en kippensoep bleek gering. Maar toch bleken vooral de proefpersonen die de soep hadden gegeten, iets beter te kunnen respireren. Volgens de onderzoekers is dit te wijten aan een bepaald aromatisch component in de soep.

Maar ook de warme damp heeft een helend effect op zieke neusslijmvliezen, dus je kunt ook voor heet water kiezen, moest je geen fan zijn van kippensoep.

Een tweede onderzoek

Stephen Rennard, hoogleraar geneeskunde aan de universiteit van Nebraska, deed hier een tweede onderzoek rond. In het lab liet hij de kippensoep die zijn vrouw altijd maakte, via een speciale techniek los op het bloed van gezonde vrijwilligers, en zo ontdekte hij dat zo’n soep een ontstekingsremmende werking heeft.

Waarom? Het goedje vertraagt de bewegingen van neutrofielen: een type witte bloedcellen dat wordt aangetrokken na een infectie.

Ook kwam hij tot dezelfde vaststelling bij dertien soorten soep in blik, waardoor het nog niet helemaal duidelijk is welke ingrediënten een cruciale rol spelen.

Bron: volkskrant.nl – Beeld: gettyimages.be

Nog meer lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)