Ben jij ambivert?

Door De Redactie

Ben je heel sociaal of eerder in jezelf gekeerd? Dan ben je extravert of introvert. Zweef je ergens tussenin? Dat kan! Er is namelijk ook een derde persoonlijkheidstype: ambivert. Zo herken je het!

Vaak horen of lezen we over twee soorten persoonlijkheden: introvert of extravert.

 • Introverte mensen zijn iets liever op zichzelf en houden niet van small talk.
 • Extraverte mensen laden zich op door sociale contacten met anderen en komen heel graag buiten.

Maar soms ben je iets tussenin. Sommige momenten ben je liever alleen dan met vrienden terwijl je op andere momenten de pratende ster van het feestje bent. Herken je jezelf hierin? Dan ben je waarschijnlijk ambivert.

De signalen

 1. Small talk én diepe conversaties

  Als ambiverte persoon is een potje oppervlakkig praten over het weer geen probleem. Maar toch heb je een lichte voorliefde voor de iets diepgaandere onderwerpen. Je wilt soms ook stilstaan bij de betekenis van het leven. Dus voor zowel een luchtig als een diep gesprek kunnen ze bij jou terecht.

 2. Kameleon

  Je bent zoals een kameleon die zich aanpast aan zijn omgeving. Als je bij heel extraverte mensen bent,hou je jezelf meer op de achtergrond. Als je omringd bent door introverte, stille mensen neem je vaak het voortouw.

 3. Alleen of tezamen? Altijd goed!

  In groep werken of alleen? Je hebt niet echt een voorkeur en je behaalt in beide gevallen een goed resultaat.

 4. Platte batterijtjes

  Je kunt heel sociaal, spontaan en energiek zijn. Maar als je energie op is, dan is het genoeg en wil je je liefst even terugtrekken (me-time!).

 5. Alles nieuw, da’s wat té veel

  Nieuwe mensen: oké. Nieuwe situaties: oké. Maar gecombineerd zorgen soms voor wat stress, ook bij een ambiverte persoonlijkheid.

 6. Feestje of tv?

  Je kunt even hard genieten van een avondje uit met véél sociale contacten, als van een avondje televisie kijken op je eentje.

 7. Welke van de twee?

  Sommigen denken dat je extravert bent en anderen zijn er dan weer van overtuigd dat je introvert bent. Tja, dat komt omdat je beide kanten laat zien en dat is dan weer afhankelijk van de situatie. Maar bij deze is het mysterie opgelost: je bent ambivert, het beste van twee werelden!

   

Wist je dat… ook de inhoud van je kleerkast veel zegt over je persoonlijkheid? 

Bron: lifehack, beeld: shutterstock

Partner Content