Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Is het eigenlijk erg als je niet iedere dag naar de wc kunt?

Door Celine Werner

Je hoort vaak dat het beter is dat je dagelijks naar de wc trekt om je grote boodschap te doen. Maar stel nu dat het niet iedere dag lukt, is dit dan slecht voor je gezondheid? Jij vraagt, wij antwoorden! 

Gezond naar de wc

Bij iedere mens is het ontlastingspatroon verschillend. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat manlief drie keer op een dag gaat, terwijl het bij jou maar vijf maal op de week lukt. Maar zolang die ontlasting soepel is, is er eigenlijk geen probleem.

Maar er zijn grenzen

Hier zijn natuurlijk wel grenzen aan. Lukt het jou minder dan drie keer per week, en moet je hard duwen om de harde droge ontlasting uit je lichaam te krijgen? Heb je daarnaast ook nog eens buikkrampen en heb je pijn bij het persen? Dan heb je officieel last van verstopping.

De veroorzakers van verstopping

  1. Vezelarme voeding
  2. Te weinig drinken
  3. Te weinig lichaamsbeweging
  4. Het negeren van de aandrang
  5. Het nemen van bepaalde medicijnen (pijnstillers, slaapmiddelen kalmeringsmiddelen, enz.)

Een andere mogelijke oorzaak

Het komt ook voor als klacht bij het Prikelbare Darm Syndroom (PDS), wat weer kan betekenen dat je niet zo goed tegen bepaalde vezels kunt. Een huisarts raadplegen is dan zeker verstandig.

En jij? Ga jij makkelijk naar het toilet?

Bron: margriet.nl – Beeld: gettyimages.be

Nog meer lezen:

Partner Content