Het positieve effect van tomaat

Het positieve effect van tomaat

Waar is de tomaat allemaal goed voor?
 

 • De tomaat is een krachtige antioxidant. Vooral het bestanddeel lycopeen, dat de tomaat een rode kleur bezorgt, zou hieraan bijdragen. Niet alleen zit de tomaat boordevol antioxidanten, daarnaast bevat het ook weinig calorieën en veel voedingsstoffen zoals vitamine C, K, E en B, en de mineralen kalium en magnesium.

   

 • Volgens sommige experten verkleint lycopeen het risico op kanker. Uit onderzoeken blijkt dat de inname van lycopeen de kans op prostaatkanker bij oudere mannen,longkanker bij niet-rokenden, eierstokkanker bij vrouwen in de premenopauze en alvleesklierkanker kan verkleinen.

   

 • Als je gedurende enkele jaren tomaten eet, bescherm jij jouw DNA waardoor je kans op hartaandoeningen afneemt. Maar ook als je last hebt van een te hoge bloeddruk, kan je overgaan tot het eten van meer tomaten.

   

 • Een Griekse studie toonde aan dat tomaten het herstel van je spieren en bloedsuikerspiegel na het sporten versnellen. Ze zouden zelfs efficiënter zijn dan alle sportdranken. Na twee maanden zijn de resultaten al merkbaar.

   

 • Daarbovenop is het drinken van tomatensap ook doeltreffend tegen zonnebrand en helpt het veroudering veroorzaakt door UV-stralen te voorkomen. Je treft het hoogste gehalte aan lycopeen aan in verwerkte of gekookte tomaten zoals tomatenpuree of ketchup. Tomaten bieden echter geen volledige bescherming, dus haal je beschermende zonnecrème maar boven.

   

 • Je kan tomaten ook uitwendig gebruiken. Ze voorkomen huidcelveranderingen die acne en andere huidproblemen met zich meebrengen. Een papje van deze groente kan helpen tegen rode vlekken, ontstekingen, puistjes, vergrote porieën, meeëters en een vette huid. Het goedje kan ook je pijn verlichten bij zonnebrand en je vale teint behandelen.

Deze vaststellingen zijn gebasseerd op resultaten van studies. Let er wel op dat er nog niet voldoende wetenschappelijke bewijzen zijn om met 100% zekerheid te kunnen zeggen dat dit voedingsmiddel deze ziekten kan behandelen.
 

Tekst: Klaudia Walloch

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)