Het prikkelbaredarmsyndroom in vijf vragen

Samen met Alflorex

Bijna één op de tien Belgen heeft last van het prikkelbaredarmsyndroom (IBS). Hoe deze spijsverteringsstoornis, die ons dagelijkse leven ernstig kan verstoren, diagnosticeren en behandelen? Het antwoord vind je hieronder!

1. Wat is het precies?

Het prikkelbaredarmsyndroom is een chronische, maar goedaardige, spijsverteringsstoornis die wordt veroorzaakt door abnormale of pijnlijke contracties van de darmen en/of overgevoeligheid van de dikke darm. Het wordt gekenmerkt door een opgeblazen gevoel en buikpijn, met diarree en/of constipatie.

In tegenstelling tot andere darmaandoeningen zoals colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn, veroorzaakt het IBS (de Engelse afkorting voor het prikkelbaredarmsyndroom)geen ontstekingen en verhoogt het risico op het ontwikkelen van colorectale kanker niet.

2. Hoe wordt de diagnose gesteld?

Het prikkelbaredarmsyndroom is een functionele aandoening die moeilijk te diagnosticeren is. Het kan niet worden opgespoord via bloedonderzoek, een colonoscopie of röntgenonderzoek. Daarom hebben gastro-enterologen een reeks klinische criteria ontwikkeld (de Rome criteria of de Bristol schaal) om hun diagnose te stellen. Wanneer je aan een aantal van deze criteria voldoet, is de kans groot dat je aan de aandoening lijdt. 

3. Wat zijn de symptomen?

De belangrijkste symptomen van het IBS zijn pijn en problemen met de darmtransit. Deze treden meestal op na de maaltijd, tijdens het verteringsproces.

De intensiteit, de aard en het aantal van de symptomen variëren van persoon tot persoon:

  • Opgeblazen gevoel en winderigheid;
  • Pijn en krampen in de buik;
  • Diarree en/of constipatie;
  • Dringend naar het toilet moeten gaan;
  • Rommelende darmen;
  • Slijm in de stoelgang.

4. Loop ik een risico?

Er zouden twee tot drie keer meer vrouwen dan mannen zijn die lijden aan het prikkelbaredarmsyndroom. Het komt vooral voor bij jonge actieve vrouwen onder stress. Het lijkt er inderdaad op dat stress en angst een invloed hebben op de intensiteit van de symptomen van het IBS. Sommige specialisten denken ook dat een onevenwicht in de darmflora het syndroom in de hand werkt. Bewijs daarvoor? In 20 % van de gevallen zien we de ziekte opduiken na een infectie aan maag of darmen, of een operatie aan het spijsverteringskanaal.

5. Hoe kunnen we het prikkelbaredarmsyndroom behandelen?

Geen enkel medicijn geneest deze chronische ziekte volledig. Het doel van de behandelingen is om de symptomen te verlichten en te verminderen. Dan denken we aan krampwerende medicatie en middelen die inwerken op de transit (tegen diarree of constipatie).

Een dieet zonder lactose, gluten en met weinig FODMAP’s (beperken van koolhydraatrijk voedsel) kan het spijsverteringscomfort ook verbeteren.

Tot slot bevelen sommigen een kuur met probiotica aan om de darmflora weer in evenwicht te brengen en de transit te normaliseren.