Het spiraaltje: welke kies je en hoe betrouwbaar zijn ze?

Het spiraaltje: welke kies je en hoe betrouwbaar zijn ze?

Meer en meer vrouwen kiezen voor het spiraaltje als anticonceptiemiddel: het is dan ook een hele betrouwbare en makkelijke oplossing die veel voordelen biedt. Toch zijn er nog wel wat vragen en onduidelijkheden over het spiraaltje. Dit is alles wat je erover wil weten! 

Wat is het?

Het spiraaltje is een anticonceptiemiddel dat in de baarmoeder wordt geplaatst en een werking heeft van 3 tot 5 jaar. Het is een betrouwbare oplossing met heel weinig bijwerkingen en is geschikt voor àlle vrouwen, ook voor degenen die nog geen kinderen hebben gekregen. Spiraaltjes hebben bovendien geen invloed op de vruchtbaarheid of de gezondheid.

Betrouwbaarheid

De betrouwbaarheid van het spiraaltje is hoger dan dat van de pil:

 • je moet er niet elke dag op hetzelfde uur aan denken om het in te nemen.
 • omstandigheden als braken en medicatie hebben geen invloed op het spiraaltje, maar wél op de pil.

Na de plaatsing van de spiraal moet je er nauwelijks aandacht meer aan besteden. In het eerste jaar kan uitstoting voorkomen, maar dit risico is heel klein. Wil je zeker zijn dat je spiraaltje nog op z’n plaats zit? Controleer het dan maandelijks door één vinger in je vagina in te brengen. Als je de draadjes voelt dan zit je helemaal goed, maar als je een stukje kunststof voelt, moet je wel even langs de dokter of gynaecoloog gaan om zeker te zijn dat het spiraaltje nog goed zit.

Op tijd vervangen

Je spiraaltje moet wel elke 3 of 5 jaar worden vervangen, maar onderzoekers zeggen dat hormoonspiraaltjes het tot 8 jaar kunnen uithouden en koperspiralen zelfs tot 12. De beschermingsperiode moet nog beter worden vastgelegd, waardoor voorzichtigheid nog wel op z’n plaats is. Als het spiraaltje aan het einde van z’n werkingstermijn zit en daarom moet worden verwijderd, kan het onmiddellijk vervangen worden door een nieuw exemplaar.

Soorten spiraaltjes

Er zijn drie verschillende soorten spiraaltjes: het hormoon-, koper– en inert spiraaltje. Voor welk spiraaltje je uiteindelijk gaat, hangt af van heel wat factoren, zoals de werkingsduur, de vorm van de baarmoeder, de hevigheid van de maandstonden enzovoort.

Hormoonspiraaltje

 • Dit soort spiraaltje heeft een reservoir met hormonen die geleidelijk aan vrijkomen. Deze werken lokaal, wat dus wil zeggen dat er geen invloed is op je natuurlijke hormonenhuishouding.
 • Het hormoonspiraaltje heeft wel een werking op de maandstonden: sommige vrouwen krijgen ze niet meer, anderen in een lichtere vorm. Dit komt omdat de opbouw van het baarmoederslijmvlies wordt afgeremd, waardoor er zich ook geen bevrucht eitje in kan nestelen.
 • De hormonen zorgen ook voor een taaiere slijmprop in de baarmoederhals, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen.
 • Er zijn twee vormen van hormoonspiraaltjes: eentje voor 5 jaar en eentje voor 3 jaar. Dit laatste is ietsje kleiner en wordt meestal geplaatst bij vrouwen die nog geen kinderen hebben gekregen.

Koperspiraaltje

 • Het koperspiraaltje heeft een koperdraadje of koperen ringen rond de kern. Ze zijn de meest gebruikte van de drie soorten.
 • Net als bij het hormoonspiraaltje wordt de opbouw van het baarmoederslijmvlies afgeremd én de slijmprop in de baarmoederhals taaier, maar het heeft ook een andere werking: het koper lost heel langzaam op, wat een giftige reactie uitlokt voor zaadcellen. Zo zijn ze nauwelijks of niet meer in staat om een eicel te bevruchten.
 • Het koper werkt alleen plaatselijk en wordt niet in het bloed opgenomen.
 • Dit soort spiraaltje kan in het begin nog bloedingen uitlokken, maar na verloop van tijd verminderen deze meestal.

Inert spiraaltje

 • Deze spiraal bestaat uit kunststof en lokt lichte ontstekingsreacties uit, waardoor zwangerschap wordt verhinderd.
 • Dit is het minst gebruikte spiraaltje van de drie, omwille van de bloedingen die het kan uitlokken.
 • Ze worden alleen geplaatst bij vrouwen die slecht reageren op de andere twee spiraaltjes of die behandeld zijn voor verklevingen in de baarmoeder.

De plaatsing

Overweeg je om een spiraaltje te laten plaatsen? Dan vraag je je vast wel af of het pijn doet. Dit is natuurlijk bij iedereen anders, maar over het algemeen is de plaatsing vrijwel pijnloos. Als je toch iets zou voelen, valt het een beetje te vergelijken met menstruatiekrampen. Deze zwakken natuurlijk geleidelijk aan af. Soms wordt aangeraden om voor de plaatsing een pijnstiller te nemen.

Het spiraaltje kan op elk moment van de cyclus worden ingebracht, maar er wordt wel aangeraden om dit tijdens de laatste dagen van de maandstonden te doen. De baarmoederhals is dan namelijk ietsje soepeler, zodat de inbreng vlotter verloopt. Na de plaatsing ben je meteen beschermd voor zwangerschap.

Na de plaatsing knipt de gynaecoloog de controledraadjes bij. Die zijn nodig om het spiraaltje achteraf te verwijderen. Ben je bang dat je partner de draadjes van het spiraaltje zal voelen tijdens de seks? Geen nood, dan kunnen ze makkelijk een beetje worden bijgeknipt. Het is niets om je over te schamen!

Zwanger worden na het spiraaltje

Als je toch zwanger wil worden terwijl je een spiraaltje hebt, kun je het er makkelijk laten uithalen. De dokter of gynaecoloog neemt hiervoor de controledraadjes vast met een klem en trekt het spiraaltje langzaam naar beneden. Na de verwijdering ben je meteen weer vruchtbaar.

Heb je nog vragen of bedenkingen bij het spiraaltje? Aarzel dan niet om je dokter of gynaecoloog te contacteren. Bij het spiraaltje is een jaarlijkse controle bovendien aangewezen.

Bron: uzleuven.be

Ook interessant:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)