Word je nu echt dikker van de pil?

Door Jolien Thieleman

De pil is een veelgebruikt middel om zwangerschap te voorkomen. Ze staat erom bekend dat je ervan kunt bijkomen, maar klopt dit wel?

Bijkomen van de pil

De (combinatie)pil bestaat uit twee hormonen: oestrogeen en progesteron. Progesteron zorgt ervoor dat je niet zwanger kunt worden, en door het oestrogeen heb je een regelmatige, voorspelbare cyclus. De pil brengt heel wat veranderingen in je lichaam teweeg, maar kun je er ook van bijkomen?

1. Vocht vasthouden

Het oestrogeen in de pil zorgt ervoor dat je lichaam sneller vocht opneemt en vasthoudt, wat voor extra kilootjes zorgt. Dit kan ervoor zorgen dat je gemiddeld 3 à 5 kilo bijkomt in het eerste jaar. Meestal verlies je die kilo’s wel weer en ook dat opgeblazen gevoel, die zware enkels of bredere vingers.

2. Meer honger door de pil

De pil wekt eetlust op door de hormoonveranderingen in je lichaam. Meestal besef je dit niet eens, maar sluipen die extra koekjes en chocolaatjes langzaam je eetpatroon in. Het hormoon progesteron zorgt er namelijk voor dat je meer zin krijgt in vetten en suikers. De oestrogeen in de pil zorgt dan weer voor een verstoring van je metabolisme, waardoor je verbranding minder snel zal werken. Geen goede combinatie, dus.

Maar: er is iets aan te doen!

Kun je dus bijkomen van de pil? Van de pil zelf niet, wel van je eetgewoontes, dus er valt gelukkig iets aan te doen. Veel draait dus rond bewustwording van je eetpatroon. Drink bovendien voldoende water, dit zal ervoor zorgen dat je lichaam minder snel vocht zal vasthouden.

Heb je toch de indruk dat de pil niet het juiste anticonceptiemiddel voor je is? Bespreek de alternatieven, zoals het spiraaltje, dan met je dokter of gynaecoloog.

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content