Getty Images

Hoe steun je iemand in je omgeving die kanker heeft?

Door Isabelle Ignoul

Een familielid, buur, vriend(in) of collega die de zware diagnose kanker krijgt, het is ook voor de naaste omgeving een schok. En geen makkelijke situatie om mee om te gaan. Want hoe reageer je het best? Wat zeg je? En wat kun je doen om die geliefde persoon te helpen of te steunen?

Wat zeg/doe je als iemand ziek is? Een paar tips

Het is niet makkelijk om een gesprek te beginnen met iemand over zijn of haar ziekte. Al hoef je niet altijd (uitvoerig) te spreken over wat iemand doormaakt. Ook voor de zieke zelf ligt dat vaak erg gevoelig.

Maar wanneer je je onzeker voelt en bang bent dat alles wat je zegt verkeerd kan worden opgevat, bestaat ook de kans dat je die persoon net gaat ontwijken, wat zeker niet de bedoeling is, want steun – en vooral een luisterend oor – is ontzettend belangrijk voor iemand die een zware diagnose kreeg.

Hoe pak je het aan? Een paar tips:

Toon dat je er bent

Laat hem of haar weten dat je er wilt zijn. Stuur een berichtje of bel, want een bezoekje komt misschien niet altijd goed uit. Laat de persoon zelf aangeven wat voor hem of haar kan/haalbaar is.

Wees jezelf

Wees jezelf, zoals de ander je kent. Veel mensen hebben de neiging zich anders te gedragen: overdreven hartelijk of opbeurend bijvoorbeeld. Of net niet. Doe zo normaal mogelijk.

Laat de ander zijn of haar verhaal doen

Als je voelt dat er een behoefte is om erover te praten, vraag dan niet alleen naar de feiten (zoals onderzoeken, behandeling …), maar naar de manier waarop die persoon die zaken beleeft en waarover hij of zij zich zorgen maakt. Zo help je de ander om zijn of haar verhaal te doen.

Praat eens over koetjes en kalfjes

Constant praten over een beladen thema als ziekte is te zwaar, zowel voor jou als voor de zieke. Als je aanvoelt dat het kan voor de ander: praat gewoon eens over koetjes en kalfjes. De dagelijkse dingen. En af en toe een beetje humor kan – als je het gepast gebruikt – wonderen doen. Vertel ook eens iets over jezelf, zonder te overdrijven. Het kan een afleiding zijn en geeft de ander bovendien een iets ‘normaler’ gevoel.

Bied concrete hulp aan

Praktische steun kan in moeilijke tijden erg welkom zijn. Bied concrete hulp aan: een boodschap doen, de was doen, de strijk meenemen, de hond uitlaten, een maaltijd bereiden of brengen, afwassen, de vuilniszakken buiten zetten, de kinderen van school halen, op de kinderen passen … Alle kleine beetjes kunnen helpen. Maar vooral: dring niets op.

Doe iets leuks samen

Even ontsnappen aan de zorgen, het kan wonderen doen. Als de zieke aangeeft dat het kan en als de situatie het toelaat: misschien is het fijn om samen een leuk uitstapje te doen?

Betrek de familieleden

Als je hulp aanbiedt, vraag dan ook altijd aan de familieleden of ze daarmee akkoord zijn. Want misschien is er al heel wat hulp georganiseerd vanuit de familiekring, en kun je misschien beter op een ander vlak steunen.

Blijf contact houden

In de beginfase van een (langdurig) ziekteproces is er vaak heel veel steun, maar het gebeurt weleens dat duurzaam contact uitblijft. Daardoor kan de zieke geïsoleerd raken. Neem dus regelmatig contact op en vraag oprecht hoe het gaat.

Hoe steun je een collega met kanker?

Als je collega thuis is

  • Blijf contact houden: stuur af en toe eens een kaartje, mailtje, sms’je, berichtje … of bel even.
  • Vertel over de gebeurtenissen op het werk. Zo blijft je collega zich betrokken voelen.
  • Nodig je zieke collega uit, laat voelen dat hij of zij welkom blijft. Laat je collega zelf aangeven of het haalbaar is om te komen en of hij/zij daar zin in heeft.

Als je collega blijft werken

  • Probeer bij het maken van werkafspraken in de mate van het mogelijke rekening te houden met de ziekenhuisafspraken van je collega.
  • Betrek je collega met kanker bij de projecten en plannen die hij of zij normaal gezien mee opvolgt.
  • Neem niet zomaar taken over van je collega met kanker, hoe goedbedoeld dat ook is.

Bronnen: allesoverkanker.be/kanker.be

Nog meer interessante artikels

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

Partner Content