Getty Images

Dit doen hoge hakken met je lichaam

Door Jolien Thieleman

Hoge hakken zien er dan wel elegant en vrouwelijk uit, soms kunnen ze ook flink pijn doen. Wist je dat ze bovendien andere kwaaltjes kunnen veroorzaken, die je misschien niet meteen aan je schoenen zou linken?

Uiteraard kan het geen kwaad om af en toe eens een mooi paar hakken uit de kast te toveren, maar als je jezelf herkent in één van deze klachten, wordt het misschien tijd om vaker naar platte schoenen te grijpen.

Voeten

Dat hakken invloed hebben op de gezondheid van je voeten, hoeven we je vast niet te vertellen. Je krijgt meer kans op blaren en eelt, maar ook op een knobbel op je voet, (hallux valgus) omdat het bot achter je grote teen kan vergroeien. Over je tenen gesproken: hoge hakken kunnen ingegroeide nagels veroorzaken, omdat je tenen vooraan worden samengedrukt.

Enkels

Je achillespezen worden ingekort door vaak op hakken te lopen. Hierdoor worden ze stijver en minder flexibel. Dit kan nadelig zijn tijdens het sporten (blessures!) of wanneer je weer op platte schoenen loopt.

Kuiten

Heb je soms last van krampen in je kuiten nadat je op hakken hebt gelopen? Dat is normaal, want de stand van je voeten en onderbenen verandert omdat je eigenlijk constant op je tenen loopt. Dit heeft ook invloed op de structuur van je spieren en pezen, die weleens kunnen verkrampen als ze worden overbelast.

Knieën

Wanneer je op hakken loopt, verdeel je je lichaamsgewicht over het voorste deel van je voet. Om jezelf te balanceren, buig je automatisch lichtjes door je knieën. Het effect op lange termijn: artrose, waarbij het kraakbeen in je kniegewrichten kan veranderen.

Heupen

Om je lichaam in balans te brengen, leun je ook een beetje naar voren. Je heupen doen dit automatisch voor je, maar je kunt er zo wel pijnscheuten in krijgen.

Rug

Omdat je knieën en heupen van houding veranderen, wordt je onderrug naar achteren gedrukt. Fantastisch om je billen mooi rond te doen lijken, maar je ruggenwervel staat zo wel in een onnatuurlijke houding.

Conclusie? Hakken zorgen voor een elegante houding, maar die is niet altijd zo best voor je lichaam. Af en toe afwisselen met platte schoenen kan dus zeker geen kwaad!

Bron: Medical Daily – Beeld: Getty Images

Deze weetjes vind je vast ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content