Hoe stress je hersenen beschadigt

Hoe stress je hersenen beschadigt
Mother holding baby, using cellphone and laptop --- Image by © Richard Lewisohn/Image Source/Corbis

Een gezonde dosis stress vlak voor een belangrijke gebeurtenis, daar is niks mis mee. Je brein maakt de juiste dosis adrenaline en cortisol (stresshormoon) aan en houdt je zo alert. Automatisch komt je lichaam nadien opnieuw tot rust. Dat is iets heel natuurlijk. Maar wat als de stress niet verdwijnt en langdurig wordt?

Wat als de stresshormonen constant door je lichaam razen? Dan is het opletten geblazen, want dit kan je hersenen schaden.

Klaar voor de strijd

Het stresshormoon, ook wel cortisol genaamd, was vooral vroeger uiterst nuttig tijdens de voedseljacht. Het versnelt het reactievermogen en verhoogt de pijngrens. Het maakte onze voorouders klaar om een strijd te leveren.
Dit hormoon is vandaag wat van zijn oorspronkelijke functie verloren, maar dat weten onze hersenen niet. Ze vragen ook om dit hormoon bij psychische stresssituaties. Of onze voorvaders nu wegvluchtten van een hongerige lynx of wij piekeren ons suf over een drukke vergadering, voor onze hersenen blijft dit hetzelfde.

Het gevaar schuilt in de duurtijd

Piekeren gebeurt niet op piekmomenten. Piekeren kan dagen, soms wel weken aanslepen. Dat wil zeggen dat al die tijd onze hersenen om het stresshormoon vragen. Ons lichaam krijgt geen kans meer om zich volledig te ontspannen en andere delen van de hersenen worden benadeeld. De hersencellen in de hippocampus bijvoorbeeld. Dit deel van het brein is belangrijk voor het geheugen. Te veel cortisol beschadigt deze cellen en naarmate de ouderdom is dit niet meer te herstellen. Ook het concentratievermogen vermindert na een te lange blootstelling aan het stresshormoon. Last van het geheugen en concentratieverlies kunnen op hun beurt leiden tot angststoornissen en depressies.

Af en toe eens goed en kort stressen kan dus geen kwaad, zolang er maar evenveel ontspanning tegenover staat.

Lees hier enkele anti-stresstips, of neem een koffiepauze tijdens het werk, of ontstress met deze heerlijke aroma’s.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)