Getty Images

Klaar voor de lente? Haal je lichaam uit zijn winterslaap

Advertorial

De lente staat voor de deur. En dat wil voor velen zeggen: lenteschoonmaak! Maar het allerbelangrijkste is dat je jouw lichaam schoon en gezond houdt. En daarvoor is de lente het perfecte seizoen.

In Japan kondigt de sakurabloesem de lente aan. Die bloesem symboliseert het belang van de kleine dingen in het leven. Je vindt de sakurabloemetjes deze lente ook terug op de limited edition verpakking van Yakult.
Haal de lente in huis en ontdek hoe kleine dingen grote gevolgen kunnen hebben.

Nu de winter er bijna op zit, krijg je de rekening gepresenteerd van die zonloze maanden. Wist je dat 90 % van de Belgen aan het einde van de winter een tekort aan vitamine D in z’n lichaam heeft? Vitamine D haal je voornamelijk uit volle zuivelproducten, vette vis en eieren. Hierdoor krijg je dagelijks echter maar een kwart van de aanbevolen hoeveelheid vitamine D binnen. Maar hoe breng je de balans dan weer in evenwicht?

Getty Images

Ga de deur uit!

Ons lichaam kan ook zelf vitamine D aanmaken door zonlicht op de huid. Het is daarom belangrijk om de deur uit te gaan wanneer het zonnetje zich laat zien om zo vitamine D te tanken! Wandel eens een blokje om of ga lekker fietsen of joggen.

Ga sporten

De winter is namelijk ook de maand van de gezellige winterkilo’s. Door meer te gaan sporten in de buitenlucht, zal je lichaam niet alleen meer vitamine D aanmaken, maar ook spiermassa opbouwen. En zo zal je metabolisme ook weer versnellen. Dat wil zeggen dat je lichaam in rust meer energie verbruikt om zijn basisfuncties uit te voeren. Win-win! De effecten van sport op de cardiovasculaire gezondheid zijn bekend, maar het is ook aangetoond dat regelmatige fysieke activiteit de kwaliteit van de microbiota en de algemene gezondheid verbetert. Meer weten

Een zachte manier om meer te bewegen en fit te blijven is yoga. Nog niet geprobeerd? Dan is de lente zeker een goed moment om hiermee te starten. In de tuin, op het balkon of in het park kan je perfect jouw balans tussen lichaam, geest en ziel vinden. Er zijn makkelijke oefeningen voor beginners die iedereen thuis kan doen.

Getty Images

Zorg voor je darmen

Het is daarom essentieel om voor je darmen te zorgen. Een rijke en diverse darmmicrobiota (darmflora) is vooral belangrijk voor de spijsvertering en het immuunsysteem; ongeveer 70 % van de immuuncellen bevindt zich in onze darmen.

Enkele vuistregels om darmvriendelijk te eten:

  • Eet dagelijks vijf porties groenten en fruit.

Deze zitten vol met mineralen en vitamines. Maar dat is niet alles: er zitten ook vezels in die onontbeerlijk zijn voor een goede spijsvertering.

  • Probeer voldoende volkorenproducten te eten.

Volkoren pasta bijvoorbeeld, of bruine rijst, volkoren ontbijtgranen, havervlokken, muesli of volkoren brood. Ook hier zitten heel wat vezels in.

  • Eet regelmatig uien, prei, asperges, broccoli, granen en bananen.

De goede bacteriën in je spijsverteringsstelsel zijn dol op deze zogenaamde prebiotische voedingsmiddelen.

  • Eet regelmatig gefermenteerde producten.

Gefermenteerde producten zijn voedingsmiddelen die geproduceerd zijn met behulp van micro-organismen. Dit kunnen gisten zijn, maar ook bacteriën zoals Lactobacillus, die worden gebruikt bij het maken van voedingsmiddelen zoals gefermenteerde melkproducten en zuurkool.

  • Beperk producten met toegevoegde suikers

Geef de voorkeur aan volkoren brood en graanproducten, fruit, peulvruchten en groenten en vermijd gebak, chocolade, snoep, frisdranken.

  • Beperk verzadigde vetten,

Geniet van noten, olijfolie en avocado’s die je goede vetten leveren.

Hierdoor blijft de darm in goede conditie en dat is belangrijk, want ons tweede brein bevindt zich in onze darmen!

Deze lente is Yakult fleuriger dan ooit dankzij z’n limited edition sakura-lentebloesem. Proefde jij Yakult Light al? Dat flesje Yakult is extra verrijkt met vitamine D. Ideaal om bij te tanken na de winter!

Ontdek hier het gehele assortiment van Yakult.