Klaar voor de strijd tegen baarmoederhalskanker

Klaar voor de strijd tegen baarmoederhalskanker

1. Hoe werkt het vaccin precies?

Het vaccin is samengesteld uit vier types van het HPV-virus, die samen verantwoordelijk zijn voor 75% van alle baarmoederhalskankers. Ingespoten lokken die een afweerreactie uit en zorgen ze ervoor dat het lichaam antistoffen aanmaakt. De immuunreactie wordt opgebouwd met een geheugen: zelfs al word je pas jaren later met het HPV-virus besmet, dan komt het afweermechanisme toch in actie.

 

2. Is het helemaal veilig?

Het vaccin is zowel door de Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) als het Europese Bureau voor de Geneesmiddelenbeoordeling goedgekeurd en is nu in 55 landen over de hele wereld in gebruik. Momenteel loopt er wel nog onderzoek om de veiligheid en de effecten op zwangerschap op lange termijn na te gaan waardoor het niet aangeraden is om in te enten tijdens de zwangerschap.

 

3. Ben je voor de rest van je leven beschermd?

Tot nu toe blijkt dat na vijf jaar het vaccin nog evenveel bescherming biedt als in het eerste jaar. Virologen leiden hieruit af dat het vaccin waarschijnlijk langer dan 15 jaar blijft beschermen.

 

4. Op welk moment kun je je dochter best laten inenten?

Aangezien dit een preventief vaccin is, is het zeer belangrijk om meisjes te beschermen voor ze seksueel actief worden. In principe komen alle vrouwen tussen 9 en 26 jaar die nog niet besmet zijn, in aanmerking. Als je al seksueel actief bent en al een aantal partners hebt gehad, daalt de effectiviteit.

 

5. Heeft het zin om je later nog te laten inenten?

Gegevens over de efficiëntie van het vaccin na de leeftijd van 26 jaar, zijn er voorlopig nog niet. Het vaccin is momenteeel dan ook geregistreerd voor gebruik tussen 9 en 26 jaar.

 

6. Waarom ook geen jongens inenten, als het virus seksueel overdraagbaar is?

Het HPV-virus is seksueel overdraagbaar en is ook verantwoordelijk voor genitale wratten, en een aantal zeldzame gevallen van penis- en aarskanker. Dus het zou zinvol zijn om jongens ook in te enten. Het vaccin is getest op jongens tussen 9 en 15 jaar en het is bewezen dat ze antistoffen aanmaken, zelfs in hogere dosissen dan meisjes. Maar op dit ogenblik is Australië het enige land ter wereld waar ook jongens gevaccineerd worden.

 

Symptomen om bij stil te staan

Tussen het moment van besmetting en het ontwikkelen van baarmoederhalskanker zit 5 tot 20 jaar. In veel gevallen merk je er niets van, zeker niet in het begin. Maar je neemt best contact op met je gynaecoloog bij onderstaande symptomen:

  • bij abnormaal bloedverlies: tussen de maandstonden, na het vrijen, in de menopauze,…
  • bij abnormale vaginale afscheiding die blijft en niet behandelbaar is met crèmes of pilletjes
  • bij pijn in de onderbuik

Het kostenplaatje

Tot nu toe is Gardasil het enige vaccin dat op de markt is. Voor een volledige vaccinatie zijn drie inentingen nodig: de 2de drie maanden na de eerste en de 3e zes maanden erna. Samen kosten ze 412 euro. Voorlopig wordt dit vaccin niet terugbetaald, al zorgen sommige ziekenfondsen voor een tegemoetkoming.
 

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)