Wetenschappelijk bewezen: koppige mensen leven langer

Door De Redactie

Als iemand je ‘zo koppig als een ezel’ noemt, voel je dan niet beledigd. Volgens een recente studie is koppigheid namelijk de sleutel tot een lang leven.

Nieuw wetenschappelijk onderzoek wijst erop dat mensen die oud worden vaak dezelfde karaktertrekken hebben:

  • Ze zijn eigenwijs, positief én passen zich makkelijk aan.
  • Ze hebben hun eigen manier om dingen aan te pakken, maar door hun veerkracht en positivisme kunnen ze alles relativeren.
  • Daarnaast zijn het harde werkers en hebben ze een sterke band met hun familie, religie en land.

Veel levenservaring

De studie werd gedaan met 29 senioren in Cilento in Italië. Inwoners worden daar gemiddeld 90 à 100 jaar. Volgens Dr. Jilip Deste, auteur van de studie komt dat door alles dat ze hebben meegemaakt: “Mensen op leeftijd hebben grote depressies, migratie en verlies meegemaakt. Om van hun leven te genieten, hebben ze die dingen moeten accepteren en verwerken. En tegelijk moesten ze blijven vechten voor hun idealen. Dat heeft ervoor gezorgd dat ze met een zekere jovialiteit door het leven gaan, ondanks hun gezondheid die het stilaan laat afweten.”

Externe factoren

Het is natuurlijk nooit te voorspellen hoe oud iemand zal worden. Daarvoor zijn er te veel externe factoren die dat kunnen beïnvloeden. Maar de studie wijst er wel op dat bepaalde karaktertrekken kunnen helpen. Al is het dan maar de manier waarop je in het leven staat. Zeker van je stuk, een beetje koppig en positief? Dan kun je op je twee oren slapen.

 

Tekst: Yente Van De Wouwer, beeld: Shutterstock

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content