Kraanwater drinken, kan dat?

Door De Redactie

Kraanwater is goedkoper dan flessenwater, maar is het ook gezond? Vier veelgestelde vragen.

Kun je kraanwater drinken als je geen ontkalker hebt?

Kraantjeswater dat wordt geleverd door een drinkwatermaatschappij is een goed  gecontroleerd en kwaliteitsvol product. Ongefilterd kraantjeswater bevat veel calcium en magnesium, twee mineralen die je lichaam nodig heeft. Je hebt dus zeker geen ontkalker nodig als je kraantjeswater wilt drinken. De kalk in het water kan wel je  huishoudtoestellen aantasten, zeker als het water in contact komt met lucht, zoals in een douchekop of kraan. Als je er veel last van hebt, kun je eventueel voor een ontkalker kiezen. Belangrijk: een ontkalker moet je goed onderhouden en juist afstellen. Anders kunnen er zich in het toestel bacteriën ontwikkelen, die het water besmetten. Ook goed om te weten: drink nooit warm water van de kraan, want warm water bevat meer metalen zoals zink, nikkel en koper.

Is kraanwater uit oude waterleidingen wel gezond?

Als je in een oud huis woont of als je waterleidingen al jaren oud zijn, kan er  kwaliteitsverlies van het kraantjeswater ontstaan. Loden leidingen kun je bijvoorbeeld maar beter vervangen, want lood is giftig.

Wat kun je doen aan die onaangename chloorgeur?

Watermaatschappijen en de overheid controleren het leidingwater geregeld. Om het water zuiver te houden, voegen ze er een lage dosis chloor aan toe. Deze kleine hoeveelheid restchloor is niet ongezond, maar kan wel voor zorgen voor een onaangename chloorgeur of -smaak. Die zal snel verdwijnen wanneer je je glas of karaf water even laat staan voor je ervan drinkt. Je kunt ook je waterkan een tijdje in de koelkast zetten of een druppeltje citroensap bij het water doen.

Wat zijn die vlokjes in je glas kraanwater?

Als er witte vlokjes in je glas water dwarrelen, dan kan dat erop wijzen dat je kalkrijk water hebt. Water dat net is ingeschonken, kan ook een melkachtig uitzicht hebben. Dat komt
door kleine luchtbelletjes, die snel zullen verdwijnen. Ze zijn niet ongezond. Als je last hebt van gekleurde vlokjes of grotere vlokken, dan kan er roestvorming zijn in je  binnenleidingen. Waarschijnlijk zijn ze dan aan vervanging toe.

Met dank aan het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.
Meer info: www.zorg-en-gezondheid.be

Partner Content