Lage rugpijn vaak fout behandeld

Ruim een half miljard mensen wereldwijd lijden aan chronische rugpijn. Toch wordt die pijn nog vaak verkeerd behandeld. De dure injecties, operaties en medicatie helpen niet. Integendeel.

Naar schatting heeft één op de vier Belgen last van lage rugpijn. Het is de tweede meest voorkomende klacht in ons land. Maar vaak wordt die fout behandeld. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het vaktijdschrift The Lancet.

Te snel naar de dokter

Veel mensen hebben af en toe last van hun rug. Wanneer je bijvoorbeeld iets te zwaar hebt opgetild, krijg je rugpijn omdat je spier verkrampt is. Die pijn is vaak onschuldig en gaat vanzelf over. Lage rugpijn is lastig en als het wat langer duurt, stappen we al snel naar de huisarts. Die schrijft vaak onnodig medicatie voor die verslavend is én enkel verdooft in plaats van het probleem aanpakt.

Onnodige ingrepen

Mensen die chronische rugpijn hebben, zoeken vaak wanhopig naar oplossingen. Medicatie, inspuitingen, accupunctuur, operaties,… . De mogelijkheden zijn eindeloos, maar weinigen ervan helpen echt. Sommige (dure) behandelingen maken de klachten zelfs erger.

Wat wel helpt

  • Bewegen! Dat rusten helpt, is een mythe. Bij rugklachten moet je proberen toch actief te blijven. Niets doen maakt het enkel erger.
  • Rechte rug: je lichaamshouding is belangrijk. Je rug rechthouden helpt ook ter voorkoming van rugklachten. Let ook op je houding als je neerzit en zak niet onderuit.
  • Slaappositie: Vaak ontstaat rugpijn door een foute slaaphouding. Buikslapers hebben er makkelijker last van. Omdat je nek constant gedraaid zit, is er meer druk op de wervels in je lende.

Lees ook:

 

Partner Content