Last van constipatie? 5 natuurlijke oplossingen

Samen met Hépar®

Wanneer we spreken over constipatie of verstopping, weten we vaak niet wat dat betekent. Over het algemeen wijzen volgende symptomen in de richting van een verstopping: je gaat minder dan drie keer per week naar het toilet, je hebt last van harde ontlasting en/of je hebt moeite om deze te evacueren. Gelukkig zijn er een aantal natuurlijke oplossingen die je kunt proberen, voordat je naar medicijnen hoeft te grijpen.

1. Eet elke dag 5 porties groenten en fruit

Maak er een gewoonte van om elke dag 5 porties groenten en fruit op je menu te zetten. Ze bevatten veel water en zijn een bron aan vezels, waardoor ze een gunstig effect op je darmtransit hebben. Volg hiervoor deze seizoenskalender, om te variëren naar smaak en goesting. Kleine tip: vergeet ook droge groenten (bonen, linzen, kikkererwten) niet, want deze zijn een goede bron aan vezels.

2. Denk “volkoren”

Niet alleen in groenten en fruit, maar ook in peulvruchten en volkorengranen vind je veel vezels. Als je 25 tot 30 gram vezels per dag eet, kan dat een positief effect hebben op je darmtransit. Kies voor volkorenrijst, volkorentarwe, rode rijst…

3. Beweeg 30 minuten per dag

Zonder een marathon te hoeven lopen, draagt actieve inspanning ook bij tot een betere transit. 30 minuten bewegen per dag kan een eenvoudige en doeltreffende remedie zijn tegen constipatie. Ga bijvoorbeeld voor een wandeling tijdens je lunchpauze en probeer zeker deze buikspieroefeningen. Op deze manier werk je makkelijk aan een actieve levensstijl.

4. Gebruik oma’s remedies

Herinner je je nog dat je oma als ze geconstipeerd was een paar gedroogde pruimen of abrikozen at of een lepel lijnzaad over de havermout strooide? Groot gelijk had ze, want de voedingsvezels die deze bevatten, voeg je makkelijk en met plezier toe aan je dagelijkse gerechten.

5. Drink het juiste water

Een van de beste, maar vaak vergeten wapens tegen constipatie? Hydratatie! Voldoende water drinken (minimum 1,5 L/dag), kan helpen om een trage transit te vermijden. In combinatie met vezelrijke voeding heeft water een positieve invloed op uw darmtransit. Door te kiezen voor Hépar®[1] sla je twee vliegen in één klap, en ga je voor een goede hydratatie in combinatie met een hulpmiddel tegen constipatie[2]. Dit natuurlijke mineraalwater is het enige met een bewezen effect op de darmtransit (bij het drinken van 1 L/dag).[3] Bovendien bevat Hépar 119 mg/L aan magnesium; een mineraal van essentieel belang voor de goede werking van ons lichaam[4].

Meer tips van Hépar voor een goede darmtransit? Surf naar www.hepar.be

[1] Hépar® is doeltreffend bij functionele constipatie, buiten elke onderliggende ziekte. HÉPAR® kan een laxatieve werking hebben. Drink 1 l HÉPAR® per dag in het kader van een gevarieerde en evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl.

[2] Dupont C, Campagne A, Constant F. Efficacy and Safety of a Magnesium Sulfate-Rich Natural Mineral Water for Patients With Functional Constipation. Clinical Gastroenterology and Hepatology 2014;12:1280-1287

[3] Dupont C, Campagne A, Constant F. Efficacy and Safety of a Magnesium Sulfate-Rich Natural Mineral Water for Patients With Functional Constipation. Clinical Gastroenterology and Hepatology 2014;12:1280-1287

[4] Reglement (EU) N° 432/2012 van de Commissie van 16 mei 2012 tot vaststelling van een lijst van toegestane gezondheidsclaims voor levensmiddelen, anders dan die betrekking tot de verlaging van het risico van ziekte en de ontwikkeling en gezondheid van het kind. Magnesium draagt ​​bij tot de normale werking van het zenuwstelsel, om vermoeidheid te verminderen, een normale spierfunctie, het handhaven van een gestel en een normaal gebit.