Magische maan: 3 mythen ontkracht

Door De Redactie

Mythen vertellen dat de mens, en in het bijzonder de vrouw, nauw verbonden is met de stand van de maan. Een fabeltje?

  1. De menstruatiecyclus hangt samen met de stand van de maan
    Een menstruatiecyclus duurt gemiddeld 29 dagen, net als de cyclus van de maan. Vroeger gingen vrouwen dan ook af op de stand van de maan om te weten wanneer ze ongesteld gingen worden.Hoewel de twee cycli dus even lang duren, is er geen wetenschappelijk bewijs dat de maan ook effectief een invloed heeft op wanneer vrouwen ongesteld worden. Het is dus niet zo dat er bij volle maan meer vrouwen hun regels krijgen dan op andere dagen.
  2. Er worden meer kinderen geboren bij volle maan
    Je hoort vaak van verloskundigen dat het bij volle maan veel drukker is op hun afdeling. Toch blijkt dit een fabeltje te zijn. Het geboortecijfer ligt ongeveer even hoog op de verschillende dagen van de maand.Leuk weetje: een Indisch onderzoek vond dat kindjes die verwekt worden bij volle maan vaker jongetjes zijn. Volgens hen zou de maan een invloed hebben op de samenstelling van vaginaal vocht, en zo het geslacht van het kindje beïnvloeden.
  3. Volle maan maakt mensen prikkelbaar
    Hoewel er geen sluitend bewijs voor is zeggen veel mensen zich ‘anders’ te voelen bij volle maan. Ze zijn onrustiger en prikkelbaarder. Politiekorpsen brengen in sommige steden ook meer mensen op straat, omdat er meer oproer ontstaat wanneer de maan vol aan de hemel staat.Mensen met epilepsie hebben meer kans op een aanval, maar dat heeft waarschijnlijk meer te maken met het feit dat de nacht meer verlicht is. Dat is ook de reden dat mensen minder (goed) slapen bij volle maan.

Minder romantisch dus dan verwacht, dat verband tussen ons lichaam en de maan. De kleine verschillen die mensen voelen, hebben waarschijnlijk meer te maken met de helderheid van de nacht. Rolluiken naar beneden dus, of net niet natuurlijk!

Gastredacteur: Nele Kempeneers

Partner Content