Met je bengel naar de tandarts

Voorkomen is beter dan genezen

Je neemt je kind best 2 keer per jaar mee naar de tandarts. Hoe sneller de tandarts problemen kan behandelen hoe minder ingrijpend of pijnlijk die zullen zijn. Daardoor verlaagt ook de kans dat je kind een slecht gevoel krijgt bij een tandartsbezoek.

De eerste keer

  • Neem je kind mee als je zelf op controlebezoek gaat. Dan kan het wat rondkijken in de praktijk en alvast vertrouwd raken met de omgeving, de stoel en de man of vrouw in de witte jas.
  • Laat je kind al eens in de stoel zitten en vertel dat de tandarts deze of de volgende keer ook in zijn of haar mond zal kijken net zoals bij jou het geval was.

Vermijd details

  • Vertel vooraf niet teveel details, maar bied vooral een gevoel van veiligheid.
  • Begin ook niet over behandelingen bij een kind jonger dan vier jaar.
  • Als je zelf negatieve ervaringen hebt met de tandarts zwijg je hier best over. Kinderen gaan die negatieve gevoelens snel overnemen en nog voor ze bij de tandarts op bezoek geweest zijn al een aversie krijgen.
  • Vertel je tandarts bij de controle wat je kind al weet, bijvoorbeeld over poetsen. De tandarts weet uit ervaring hoe hij kleine kinderen moet aanpakken en zal invallen waar het nodig is.

Houd het leuk

Vertel je kind dat het belangrijk is dat er goed gezorgd wordt voor tanden. Mensentanden vallen maar één keer uit en dan moet je het de rest van je leven met dezelfde tanden doen. Bij krokodillen is dat helemaal anders. Bij de minste stoot, vallen hun tanden uit. Zij krijgen dan ook steeds nieuwe tanden. Een boel andere leuke weetjes vind je op signal.be.

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)