Cute little dog drinking water.

Opgelet! De drinkbak van je hond is gevaarlijker dan je denkt

Door Rani Merckx

Gevaar schuilt in een klein hoekje… of in een klein object in huis – die op het eerste zicht vrij onschuldig lijkt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de drinkbak van je hond een kweekvijver voor bacteriën is, die zowel voor mens als dier gevaarlijk is!

Broeinest aan bacteriën

Uit de nieuwe studie van de Hartpury University in het Verenigd Koninkrijk is gebleken dat drinkbakken dodelijke bacteriën zoals E.coli, salmonella en MRSA kunnen bevatten. Bacteriën die vlot overgaan van hond naar eigenaar!

Van dier naar mens

De onderzoekers wilden om die levensbedreigende reden nagaan in hoeverre de groei van die bacteriën beïnvloed wordt door:

  • het materiaal van de drinkbak,
  • en hoe vaak het bakje gereinigd wordt.

“Ook het toenemende nauwe contact tussen mens en dier leidt tot bezorgdheid over de overdracht van besmettelijke ziekten”, vertelt docent dierkunde Aisling Caroll. “Eerder werd al aangetoond dat de drinkbak van de hond het op twee na meest besmette item in een huishouden is.”

Welke drinkbak kies je het best?

Roestvrijstalen drinkbakken scoren het best. Plastic drinkbakken vertoonden na verloop van tijd het hoogste aantal bacteriën. De schadelijkste soorten, waaronder E. coli en MRSA, werden dan weer het meest gevonden in drinkbakken uit aardewerk.

Belangrijk!

Er werd ook een duidelijke toename van het aantal bacteriën opgemerkt naarmate hetzelfde water langer gebruikt werd. Geregeld verversen en schoonmaken is dus de boodschap!

 

Bron: Het Nieuwsblad. Beeld: GettyImages.

Ook interessant:

 

Partner Content