530873340

Niksen voor beginners

Zeg eens eerlijk: wanneer heb jij voor het laatst je gsm, afspraken en lijstjes aan de kant geschoven? Af en toe je hoofd leegmaken is nodig, en dat doe je zo!

Luiheid is des duivels? Neen, hoor! Even niets doen en aan niets denken is een must. 8 tips!

Focus

Stop met multitasken en en probeer je aandacht op één ding te richten. Je doet niets echt goed als je verschillende dingen tegelijk doet. Pas dit ook toe in je vrije tijd: lees niet terwijl je een bad neemt en kijk niet op je smartphone terwijl je tv kijkt.

Vertraag

Kies een dagelijkse handeling die je normaal gezien snel en routinematig uitvoert, zoals je tanden poetsen of de vaatwasmachine leegmaken. Haal rustig en diep adem, probeer je bewegingen in slow motion uit te voeren, met je volle aandacht bij je houding, het voorwerp en het contact dat je ermee maakt…

Plan minder

Stouw je agenda niet vol met afspraken en activiteiten, maar gun jezelf wat lucht. Nog beter: plan ontspanningsmomenten in. Zet in je agenda wanneer je een uurtje gaat joggen of tuinieren, of blokkeer een half uur om de krant te lezen.

Koppel jezelf af

Laat je smartphone af en toe in je zak en je laptop op je bureau. Leer jezelf aan om mails of sms’jes niet meteen te bekijken, maar slecht twee of drie keer per dag of op vaste tijdstippen. En las af en toe een dag of weekend in zonder smartphone, tablet en zelfs televisie.

Draag geen horloge

Haal de klok van de muur en kijk niet om de haverklap op het schermpje van je gsm.

Leer te wachten

En nog een stapje verder: leer te genieten van dat wachten. Sta je in de file, laat je afspraak op zich wachten, moet je aanschuiven in de supermarkt? Beschouw het als een pauzemomentje voor jezelf.

Maak een wandeling

En let op je snelheid: loop bewust trager en neem je omgeving goed in je op, alsof je er voor het eerst rondwandelt.

Doorbreek de routine

Neem eens een andere weg naar het werk of doe dagelijkse handelingen in een andere volgorde. Het zorgt ervoor dat je alles veel bewuster doet én je wordt gedwongen om je tempo te vertragen.

Ook interessant:

Goed in je vel: leer genieten van kleine dingen

Beeld: Getty Images

 

Partner Content