Onvruchtbare vrouwen geloven heilig in IVF

Door De Redactie
Uit een grote enquete van het magazine Red blijkt dat een derde van alle vrouwen al gekampt heeft met vruchtbaarheidsproblemen. Bovendien vraagt 70% van de dertig plussers zich af of het zal lukken om nog op een natuurlijke manier zwanger te worden.

Red ondervroeg 2.628, die gemiddeld 37 jaar oud waren. Ookal maken ze zich zorgen om zwanger te geraken, toch ziet het overgrote deel van de ondervraagde vrouwen hun kinderwens niet meteen op een sisser uitdraaien; want IVF wordt gezien als de ultieme redding van hun kinderwens.
Nochthans is IVF geen wondermiddel; de helft van de vrouwen die een behandeling onderging, had 3 of meer pogingen nodig om zwanger te worden.
Ook is zo’n behandeling duur. Toch raken de meeste vrouwen hierdoor niet uit hun lood geslagen; ze hebben blijkbaar héél wat over om een gezin te stichten. in 1 op 6 gevallen wordt zelfs gemeld dat de grootouders zouden bereid zijn om bij te springen om de rekeningen te betalen.

Vruchtbaarheidartsen en gynaecologen zijn ongerust over de instelling van de moderne vrouw. “Vrouwen denken echt dat een IVF-behandeling hen wel zal helpen als ze te lang gewacht hebben om op natuurlijke wijze zwanger te geraken. Maar zo werkt de natuur niet. IVF heeft een slaagkans van 25 tot 30% bij jonge vrouwen. Hou ouder je wordt, hoe kleiner je kansen worden. Eens je ouder bent dan 40 heeft een behandeling nog maar een slaagkans van 13%.”

Partner Content