18 Dec 2006 --- Doctor Checking Patient's Blood Pressure --- Image by © IMANE/BSIP/Corbis

Is een te lage bloeddruk gevaarlijk?

Na het bukken te snel overeind komen en sterretjes voor de ogen zien. Wegdraaien bij het aanschuiven aan de kassa… Een lage bloeddruk laat zich op verschillende manieren opmerken. Wat kun je eraan doen en is het gevaarlijk? Enkele vragen en antwoorden op een rij!

Wanneer is je bloeddruk te laag?

Een normale bloeddruk bedraagt 120/80 mmHg. Er bestaat geen standaard getal om aan te tonen dat je bloeddruk te laag is, maar wanneer je onder de 100/60 mmHg duikt, is er grote kans dat je bloeddruk best wat hoger mag. Vaak voel je je duizelig en kun je niet echt omschrijven wat er aan de hand is.

Is het gevaarlijk?

Meestal gaat een te lage bloeddruk vanzelf over en is het niet gevaarlijk. Het is zeker niet zo alarmerend als een te hoge bloeddruk. Het heeft geen gevolgen voor je gezondheid, maar heeft enkel vervelende neveneffecten. Zo kun je je licht in het hoofd voelen of denken dat je zult flauwvallen. Wie van nature uit een lage bloeddruk heeft, kan zelfs van geluk spreken. Naarmate je ouder wordt, stijgt de bloeddruk en iedereen weet dat een té hoge bloeddruk risico’s meebrengt wat betreft hart- en vaatziekten.

Wat is de oorzaak?

Je kunt een genetische aanleg hebben, maar er zijn ook andere oorzaken. Bijvoorbeeld veel bloedverlies, transpiratie of buikloop. Een te lage bloeddruk kan ook te wijten zijn aan het overmatig of verkeerd gebruik van bepaalde medicatie. Dat is uiteraard iets om in de gaten te houden, maar een lage bloeddruk op zich blijft onschadelijk.

Wat kan ik eraan doen?

Een natuurlijke lage bloeddruk hoeft niet behandeld te worden. Is er duidelijk een externe oorzaak, dan moet daar wel wat aan gedaan worden. Ligt het aan medicijnen? Dan past je huisarts de dosis aan of wordt er naar een alternatief gezocht.

De meeste mensen die last hebben van een te lage bloeddruk zoeken vooral naar middeltjes tegen de bijwerkingen. De duizeligheid blijft het vervelendste symptoom voor de meeste mensen.

Wat helpt?

  • Zout eten. Hou een pakje zoutcrackers bij de hand of drink tijdens het werk een kopje bouillon. Onthoud: dit is niet wetenschappelijk bewezen. Het is wel bewezen dat een zoutarm dieet voor een lagere bloeddruk zorgt, maar niet omgekeerd.
  • Langzamer opstaan na het zitten of liggen.
  • Geen alcohol drinken.
  • Veel water drinken.
  • Even gaan liggen met de benen omhoog.
  • Een luchtje gaan scheppen.

Heb je veel last van duizeligheid? Aarzel dan zeker niet om je huisarts te contacteren.

 Bron: Dr.Raïck, huisartsenpraktijk Sint-Cornelius, Mariakerke. Beeld: Corbis

Partner Content