Getty Images

Opgeblazen gevoel na het eten van groenten? Deze tips kunnen helpen!

Door Jolien Thieleman

Het is een vervelend probleem waar veel mensen mee te maken krijgen: een opgeblazen gevoel na het eten van groenten. Heb jij er soms ook last van? Dan kunnen deze tips misschien helpen.

Moeilijk afbreekbaar

Kruisbloemige groenten zoals broccoli, spruitjes en kool (bloemkool, boerenkool, …) zijn supergezond: ze bevatten veel vezels, vitamine C en K, ijzer en kalium, maar helaas kunnen ze ook buikpijn en winderigheid veroorzaken. Dat heeft alles te maken met de hoeveelheid zwavel en het koolhydraat raffinose: die twee stoffen zijn moeilijk af te breken door het lichaam, met soms een opgezette buik tot gevolg.

5 tips om het te voorkomen

1. Kook je groenten

De kans is groot dat je lichaam beter tegen gekookte dan tegen rauwe groenten kan. Koken breekt de celwandstructuur van rauwe groenten af, waardoor de vertering makkelijker gaat. Bovendien kan onze spijsvertering sommige stoffen uit rauwe groenten maar moeilijk opnemen.

2. Kauw beter

Tijdens het kauwen maakt je lichaam enzymen aan, die ervoor zorgen dat je eten beter verteert. Neem daarom voldoende tijd om van je maaltijd te genieten, in plaats van snel je eten naar binnen te werken voor de televisie.

3. Eet trager

Bewust genoeg kauwen en trager eten gaan hand in hand, maar toch willen we hier nog even de nadruk op leggen. Als je snel eet, maar toch voldoende kauwt, schiet je eigenlijk niet veel op: je krijgt namelijk meer lucht binnen bij elke hap. Die lucht komt in je maag terecht, waardoor je last krijgt van een opgeblazen gevoel en winderigheid.

4. Drink genoeg water

Water drinken is goed voor je gezondheid! En zeker voor je spijsvertering, want het houdt het verteerproces op gang.

5. Hou een eetdagboek bij

Als het opgeblazen gevoel blijft aanhouden, dan kan het nuttig zijn om een eetdagboek bij te houden. Zo kun je makkelijk achterhalen waar de buikpijn precies vandaan komt. Ontdek je zo dat je je altijd opgeblazen voelt na het eten van broccoli? Dan kan het zijn dat je lichaam er niet goed tegen kan. Probeer eens een tijdje geen broccoli te eten en ga in de plaats voor andere groenten.

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content