Pest control technician using portable spray rig

Populairste onkruidverdelger ter wereld knoeit met gezondheidsonderzoek

Wat is belangrijker: volksgezondheid of winstbejag? Over het antwoord leek Monsanto, verdeler van onkruidverdelger Roundup, niet lang te moeten nadenken toen het zelf positieve gezondheidsrapporten schreef in naam van andere wetenschappers. 

In die rapporten staat dat glyfosaat, het basisingrediënt van Roundup, niet kankerverwekkend is. Dit in tegenstelling tot de studies van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek en de Wereldgezondheidsorganisatie, die het product liever niet in de winkelrekken zien. Maar nu lijkt het bedrijf door de mand te vallen met een paar opmerkelijke interne verklaringen.

‘Geen aandacht geven op de giftigheid van ons product’

  • Een Amerikaanse rechter maakte onlangs interne mails van het bedrijf openbaar. Daarin stond dat men op gezondheidsconferenties niet te veel aandacht moest schenken aan een bepaald ingrediënt dat in Roundup zit, want zo lees je in de mail: ‘We willen niet de aandacht vestigen op de giftigheid van ons product.’
  • In andere mails vertelt de toxicoloog van het bedrijf dat men niet zeker weet of Roundup kanker veroorzaakt omdat het nooit in zijn geheel is onderzocht.

De inhoud van de mails is in ieder geval tegenstrijdig met het verhaal dat ze aan het publiek presenteren: ‘Gezondheid is onze grootste zorg’.

Ook gevolgen voor België

In Europa kun je Roundup momenteel zonder problemen kopen omdat het door de Europese voedselautoriteit (EFSA) veilig is bevonden, maar ook hieraan zit een verdacht kantje.

Nu blijkt dat EFSA zich baseerde op een rapport dat werd geschreven door een groot chemisch lobbybedrijf gesponsord door de producent van Roundup. En je kunt het al raden: de resultaten waren opvallend positief en pro-Roundup.

Door deze belangenverstrengeling van niet onafhankelijke onderzoekers en het achterhouden van onderzoeksresultaten komt het bedrijf nu in slechte papieren. Ze blijven echter nog steeds achter hun product staan. De Europese Unie moet binnenkort beslissen over de licentie van het product. Of het binnenkort nog te koop zal zijn, blijft dus afwachten.

Het zekere voor het onzekere nemen? Lees dan zeker even dit:

 

Partner Content