Versla het onkruid in je tuin!

Door De Redactie

Iedereen met een tuin weet hoe het voelt om je groene plekje langzaamaan te zien veranderen in een mix van mooie planten met onkruid. Het is niet simpel om onkruid te vermijden, maar met deze tips kan je de overname wat tegenhouden.

Nat maken.

Onkruid plukken gaat beter als de plant nat is. Je hebt meer kans om de hele plant uit te trekken zonder andere planten te beschadigen als je het onkruid eerst even water geeft. De wortel van de plant zal veel sneller loskomen.

Levend verbranden.

Als er onkruid staat, zonder waardevolle planten of gras errond is het een goed idee om de vervelende planten te verbranden. Giet kokend water over de plant en in een mum van tijd zullen ze verdwijnen. Wel opletten voor je tenen, een theepot is een goed idee om het water gerichter te gieten.

Opletten met de zaden.

Na het intensief verwijderen van het onkruid, let op dat je het geplukte onding niet op je composthoop of ergens anders in de tuin laat. De zaadjes kunnen zich nog verspreiden en zo nog meer kwaad aanrichten. Verbranden is de beste oplossing, maar gewoon laten liggen waar je ze geplukt hebt en laten uitdrogen door de zon kan een goed idee zijn.

Herhaling.

Zorg dat je het wieden van onkruid regelmatig herhaalt om de planten de baas te blijven. Geen leuke job, maar laat je kinderen helpen of gebruik een kniekussen om het werk toch een beetje aangenamer te maken.

Bedek.

Herhaling, allemaal goed en wel, maar de tijd moet ook voor handen zijn. Als je niet direct de tijd hebt om het onkruid te wieden kan het een tijdelijke oplossing zijn om het kruid te bedekken met stenen of decoratieve vogelbadjes. Het zal tijdelijk het verspreiden verhinderen tot je de tijd hebt om te wieden.

Laat het gras maar groeien.

Kort gras zorgt ervoor dat er gemakkelijk licht aan de zaadjes van het onkruid kan, wat natuurlijk het groeien bevordert. Laat dus liever je gras wat langer zodat het moeilijker is voor de zaadjes om door te breken.

Partner Content