Praten in je slaap: dit kan de reden zijn!

Praten in je slaap: dit kan de reden zijn!

Ben je ’s nachts een kletskous of heb je zo iemand naast je liggen? Leuk is het niet altijd, aangezien het de slaap soms ernstig kan verstoren. Maar weet je eigenlijk hoe het komt dat sommige mensen in de late uurtjes nog een praatje slaan? 

Best wel grappig, zo praten in je slaap

Het ene moment staat er een paard in de gang, terwijl het een paar seconden later gaat over een raket die naar de maan vliegt. Je snapt meestal geen snars van wat de slaapprater te vertellen heeft, maar grappig is het wel.

Praten in je slaap: somniloquism

Praten in je slaap wordt ook wel aangeduid als: somniloquism. Veel kinderen die het doen, groeien er gelukkig meestal overheen. Naar schatting praat slechts een kleine 5 procent van de volwassen in z’n slaap. En bij de ene is dat een monoloog, terwijl de andere perfect een conversatie met anderen kan aangaan, zonder dat die het zelf doorheeft.

Wanneer?

Het kan in iedere fase van je nachtrust gebeuren, maar meestal wordt er gepraat tijdens de REM-slaap: dit staat voor rapid eye movement, en dat het is moment waarop je ogen snel gaan bewegen, en je hersenactiviteit bijna net zo actief is als wanneer je wakker bent.

De mogelijke boosdoener

De Amerikaanse Sleep Foundation wijst stress, alcohol, depressie, koorts en slaaptekort als mogelijke boosdoeners aan. Maar het kan ook een gevolg zijn van slaapapneu, nachtmerries en in zeldzame gevallen van een psychische stoornis.

Verrassend: mannen praten meer in hun slaap dan vrouwen. Misschien willen wel ze hun schade inhalen. Denk je niet?

Bron: famme.nl

Niet slaapverwekkend, wel interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)