Reflux: 11 tips van lezeressen tegen het vervelende kwaaltje

Door Herte De Cleyn

Een tijdje geleden vertelde lezeres Ann hoe reflux haar het leven letterlijk zuur maakt. Lotgenoten schieten te hulp met hun beste tips.

Maagzuurremmers en kinesist

Vanessa: “Ik kreeg last van reflux na een zwangerschap, ook mijn maagklep sluit niet meer goed genoeg. Ik neem maagzuurremmers en ga naar een kinesist. Daar doe ik oefeningen die me helpen om de spanning in mijn bovenlichaam te verminderen.”

Appeltje

Roos: “Ik nam altijd Gaviscon om de nacht door te komen, tot ik op een avond een appel had gegeten en ’s nachts geen last had van reflux. Sindsdien eet ik ongeveer één uur voor ik ga slapen een appel. Ik kies voor jonagold, maar misschien helpen andere appelsoorten even goed?”

Voeding schrappen

Shana: “Na een maagonderzoek bleek dat de klep tussen mijn maag en slokdarm niet goed afsluit. De arts raadde mij aan om bepaalde zaken zoals komkommer, paprika of melkproducten te vermijden. De komkommer rispt op omdat er zoveel water in zit, in melk en ongeschilde paprika’s zit een stof die mijn maag moeilijk verteert. Het was een aanpassing voor mij, maar ik heb er intussen mee leren leven.”

Riopan

Marleen: “Ik kan me goed behelpen met Riopan, dat je vrij kunt krijgen in de apotheek.”

Aangepaste lattenbodem

Sophie: “Mijn man heeft reflux en wij slapen in een bed met aangepaste lattenbodem en een antireflux topmatras. We hebben er naar moeten zoeken, maar het hielp ook toen ik tijdens mijn zwangerschap last had van zure oprispingen.”

Pascale Naessens

Noella: “Vijftien jaar geleden begon ik te koken uit de boeken van Pascale Naessens. Sindsdien is mijn reflux zo goed als verdwenen. Toevallig speelt bij mij de combinatie van ingrediënten een rol, en de combinaties van Pascale helpen mij. ’s Avonds eet ik ook geen melkproducten meer omdat die verzuren in mijn maag.”

Zuurdesembrood

Monique: “Toen op een dag al het witbrood uitverkocht was in de dieetwinkel, gaf de verkoopster me een zuurdesembrood mee. Veel te zwaar voor mij, dacht ik, maar zij raadde mij aan om net gistdegen te vermijden. En inderdaad, het ging een stuk beter.”

Zoethoutthee

Marianne: “Wat bij mij ‘s avonds goed werkt, is zoethoutthee met honing.”

Ander eetpatroon

Ingrid: “Jarenlang heb ik maagbeschermers en zuurremmers genomen, maar dat was voor mij niet de oplossing. Mijn klachten verdwenen wel, maar werden geleidelijk aan weer erger. Bovendien moest ik regelmatig een gastroscopie laten doen, anders kreeg ik geen voorschriften voor de medicatie.

Ik ben toen radicaal gestopt met medicijnen en heb mijn eetpatroon aangepast: geen pikante of vette gerechten, geen alcohol of koolzuurhoudende dranken, niets te heet of te koud. Na halfzeven ’s avonds drink ik enkel nog water of maagsparende thee. Ik heb nu goede periodes, maar zodra ik ‘gewoon’ eet, krijg ik weer last.”

Nexiam

Ingrid: “Ik raad iedereen met reflux aan een gastroscopie te laten uitvoeren. Door mijn maagbreuk en het oprispende zuur verbrandde mijn slokdarm en had ik een hoger risico op slokdarmkanker. Nu ben ik al een twintigtal jaar geholpen met Nexiam. Elke dag een pilletje van 20 mg op mijn nuchtere maag en ik heb geen last meer als ik bijvoorbeeld ijs, een banaan, een eitje eet, of een glaasje bubbels drink. Het is een onschadelijk medicament dat het maagzuur in de maag houdt. Blijf er in ieder geval niet mee rondlopen, en raadpleeg een gastro-enteroloog.”

Mentos met fruit

Marina: “Na de diagnose maagkanker werd vijf jaar geleden mijn maag weggenomen. Sindsdien heb ik enorm veel last van zure oprispingen. Er zijn heel wat voedingswaren die ik vermijd en ik slaap met een dubbel hoofdkussen, maar dé gouden tip voor mij is: Mentos met fruit. Telkens als ik het maagzuur voel opkomen, neem ik er eentje, soms wel drie per nacht.”

Uit: Libelle 23/2023.

Meer tips:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content