Reflux: wat is het en wat doe je eraan?

Door Herte De Cleyn

Help, mijn keel staat in brand! Reflux kan je het leven vaak letterlijk zuur maken. Gastro-enterologe Dr. Natalie Stoens schiet te hulp en geeft de beste tips en oplossingen tegen reflux.

Onze expert: Dr. Natalie Stoens is gastro-enterologe in Gavere en in het Digestief Centrum van AZ Maria Middelares in Gent.

Hoe ontstaat reflux?

Dr. Natalie Stoens: “Reflux – het terugvloeien van in dit geval zuur van de maag naar de slokdarm – kan verschillende oorzaken hebben. Aan de onderkant van de slokdarm zit een soort sluitspier die er samen met het middenrif voor zorgt dat er zo weinig mogelijk zuur uit de maag naar boven loopt. Bij een maagbreuk sluit die spier niet meer zo mooi aan.

De sluitspier kan ook wat minder efficiënt werken door te veel, te laat, te vet, of te pikant te eten ’s avonds, en door overgewicht, zwangerschap of het drinken van bruisende dranken. Reflux kan zo erg zijn dat het zuur ’s nachts, als je ligt, tot in de keel loopt, zodat je wakker wordt, begint te hoesten, en brandende pijn hebt.

Bij mensen met een grote maagbreuk of -hernia, staat de sluitspier helemaal open. Er zijn ook mensen die ondanks een goed werkende sluitspier toch klachten hebben. Vaak heeft dat te maken met levensstijl. Zowat iedereen heeft dat wel eens meegemaakt. Maar er zijn ook mensen met ‘verborgen’ klachten zoals heesheid en keelpijn.”

Niet zo onschuldig

Reflux lijkt een onschuldig verschijnsel, maar dat is het niet altijd. Dr. Stoens: “Los van de pijn kan de slokdarm ontsteken. Het grote risico bij langdurige zuurklachten die niet behandeld worden, is dat de slokdarm zich gaat omvormen tot ‘Barrett-weefsel’, dat beter beschermt tegen zuur, maar een heel licht verhoogd risico op slokdarmkanker geeft. We volgen die patiënten op om op tijd te kunnen ingrijpen als die cellen onrustig worden. Daarnaast kunnen langdurige, onbehandelde zuurklachten leiden tot een ‘stenose’: de slokdarm is zodanig ontstoken dat er littekens ontstaan waardoor je moeilijkheden krijgt bij het slikken.

Wat doe je tegen reflux?

  • Vermijd overgewicht.
  • Eet niet te laat ‘s avonds en ga niet onmiddellijk na het eten platliggen.
  • Vermijd typische boosdoeners zoals tomatensaus en -soep, chocolade, fruitsap, alcohol…

Dr. Stoens: “Mensen denken soms dat reflux een gevolg is van ongezonde voeding, maar ook komkommer, volkorenbrood, of bepaalde koolsoorten kunnen reflux stimuleren. Hoe meer vezels ergens in zitten, hoe langer het eten in je maag blijft en hoe langer dus ook het zuur aanwezig blijft.”

  • Zet het hoofdeinde van je bed hoger dan het voeteneinde zodat zuur minder makkelijk kan oprispen. Zet blokken onder de bedpoten zodat het hele bed schuin komt te staan. Enkel het bovenste stuk van je lattenbodem omhoog zetten kan net méér reflux veroorzaken.
  • Neem zelfmedicatie (zoals bijvoorbeeld Gaviscon of Riopan…) niet langer dan een maand. Als ze niet werkt of de reflux terugkomt, laat dan een maagonderzoek doen.

Dr. Stoens: “We willen altijd een diagnose stellen omdat het gevaar bestaat dat de medicatie de symptomen van iets ergers zoals slokdarm- of maagkanker kan onderdrukken. Zeker als je het gevoel hebt dat je eten blijft steken in je slokdarm, je sterk vermagert of bij erge zuurklachten, laat je best een gastroscopie uitvoeren voor je ‘blind’ gaat behandelen. Als reflux de oorzaak is, schrijven we doorgaans zuurremmers zoals Pantoprazole of Omeprazole voor, soms in hoge dosissen. Die zorgen ervoor dat de maag minder zuur aanmaakt.”

  • Overweeg een operatieve ingreep.

Dr. Stoens: “Sinds we goede zuurremmers hebben, doen we minder operaties. Maar als we patiënten om medische of andere redenen niet met medicatie kunnen helpen, kunnen we de breuk herstellen met een ‘nissen fundoplicatie’. Zo’n operatie kan ook wel wat nadelen hebben. We kunnen bijvoorbeeld niet altijd precies inschatten hoe dicht de opening gemaakt moet worden. Sommige mensen hebben achteraf het gevoel dat het eten niet meer goed zakt of kunnen geen lucht meer opboeren.”

Uit: Libelle 23/2023

Dit vind je vast ook interessant:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content