Is roddelen goed of slecht voor jou?

Door Celine Werner

Als we terugdenken aan onze jeugd weten we maar al te goed dat roddelen nare gevolgen kan hebben. En toch zou het verbazend genoeg ook positieve effecten hebben. 

Weet je nog toen je jaren geleden op school achter de rug van een vriendin sprak, dat ze daar dan achterkwam, en er zware ruzie ontstond? Daaruit had je dan geleerd dat je nooit meer zou roddelen. Wel, je bent eraan voor de moeite, want het zit nu eenmaal gebakken in je natuur. Luister maar eens rondom je: wedden dat je nog steeds geroddel hoort, ongeacht de leeftijd?

Roddelen doe je beter niet, maar het heeft ook wel positieve gevolgen

Het schept een band

Onderzoekers van de Universiteit van Texas en van de Universiteit van Oklahoma kwamen tot de conclusie dat als twee personen samen ‘kwaadspreken’ over een derde persoon, dat dit de verstandhouding tussen hen zou verbeteren en dat ze positiever over elkaar gaan denken.

We voelen er ons beter door

Heb je het niet zo voor een bepaald individu en hoor je dat die ergens pech mee heeft? Dan ga je je daar beter door voelen. Het lijkt not done, maar we zijn nu eenmaal maar mensen van vlees en bloed.

We verbeteren er onze slechte karaktertrekjes door

Wanneer je te horen krijgt dat mensen van je zeggen dat je zeer egoïstisch bent, dan kan dit een gunstig effect op jou hebben, zelfs al is dat niet leuk om te horen. Want het is best mogelijk dat je hierdoor je gedrag in de positieve zin zult aanpassen.

Het is een vorm van zelfbescherming

Wanneer je iemand anders iets slechts ziet of hoort doen, gaan je hartslag en angstgevoelens stijgen. Om deze weer te doen dalen, gaan we — al dan niet bewust — beslissen om er met anderen over te praten.

Ben jij een échte gossip woman? Of hou je het op zo nu en dan een kleine roddel?

Bron: purewow.com – Beeld: gettyimages.be

Ook lezen:

Partner Content