Slaap je wakker

Door De Redactie
Een beetje moe de laatste weken? Stress, huishoudelijke beslommeringen en de zorg voor je kroost kan ervoor zorgen dat je niet (goed) genoeg slaapt. Onderstaande tips zorgen ervoor dat je na een week of twee weer optimaal kan genieten van je uurtjes nachtrust en dat je als een herboren mens door het leven stapt!

Ga op hetzelfde tijdstip slapen

Ga iedere dag op hetzelfde moment slapen én probeer ook iedere ochtend op hetzelfde uur op te staan. Dit zorgt ervoor dat je slaap/wakker-cyclus hersteld wordt en zal je ‘s avonds beter doen inslapen.

Eet of drink niet teveel voor je gaat slapen

Als je later eet dan gewoonlijk, neem dan een lichte maaltijd. Je zal zien dat je een stuk beter slaapt. Hetzelfde geldt voor de hoeveelheid drank die je nuttigt voor het slapengaan. Teveel drinken leidt tot nachtelijke toiletbezoekjes die je slaap verstoren.

Geen nicotine of caffeïne

Zowel nicotine als caffeïne zorgen ervoor dat je wakker blijft. Er wordt zelfs aangeraden om geen koffie meer te drinken acht uur voor je gaat slapen.

Beweeg regelmatig

Na een middagje sporten zal je makkelijker in slaap vallen en zal je rustiger slapen. Ga echter niet meer fitnessen als je twee uur nadien in bed wil kruipen!

Zorg voor een frisse, donkere en rustige kamer

Maak je slaapkamer zo comfortabel mogelijk. Pas het licht aan, laat het niet te warm worden en hou het rustig. Gebruik desnoods oordopjes, een ventilator of donkere gordijnen!

Slaap ‘s nachts

Probeer zoveel mogelijk ‘s nachts te slapen en tracht dutjes overdag te vermijden. Indien je toch even wil indutten overdag, hou het dan kort en slaap zeker niet langer dan 1 uur en zeker niet na drie uur ‘s middags.

Kies een comfortabele matras en kussen

Zorg niet alleen voor een comfortabele matras en kussen, maar kies ook voor een bed dat ruim genoeg is.

Relax voor je gaat slapen

Tracht vanaf nu een routine in te bouwen voor je gaat slapen. Je zal merken dat je hier na verloop van tijd rustiger door wordt en je makkelijker inslaapt.

Ga slapen wanneer je moe bent

Indien je na dertig minuten woelen in je bed nog steeds niet slaapt, blijf dan niet liggen! Sta op en concentreer je op iets anders. Kruip pas terug in je bed wanneer je voelt dat je moe bent.

Probeer slaappillen te vermijden

Neem slechts slaappillen wanneer het echt niet anders kan én overleg steeds met je huisarts voor je de pillen in huis haalt.

Partner Content