
Goeie vraag: helpt sorbet om je eten te laten zakken?
Mmm sorbet… Met deze zomerse temperaturen zou je voor minder een bolletje of twee achteroverslaan. Maar al jaar en dag wordt sorbet ook gebruikt tijdens of na een uitgebreide maaltijd om het eten wat te laten zakken. Heeft sorbet een effect op je spijsvertering? Of werkt zo’n fruitig bolletje helemaal niet bij een zware maaltijd?
Het verschil tussen sorbet en andere ijssoorten
Het grote verschil tussen sorbet en andere ijssoorten zit ‘m in de hoofdingrediënten:
- Roomijs bestaat, de naam zegt het zelf, uit minstens 10 procent room.
- Gelato, de Italiaanse variant met volle smaak, heeft een langere bereidingstijd en bevat meer melk, in plaats van room.
- Softijs is een halffabrikaat van roomijs. Het bevat vooral meer lucht en minder vet dan roomijs.
- Sherbet wordt gemaakt zoals sorbet, maar ook daar wordt wat zuivel toegevoegd om de vruchtenijs wat romiger te maken.
- Aan echte sorbet wordt geen zuivel toegevoegd, terwijl in alle andere ijsvarianten wel. Wettelijk moet een sorbet voor minstens 15 procent of zelfs 25 procent bestaan uit fruit. Sorbetijs wordt dan ook gemaakt van gepureerde vruchten en/of vruchtensap.
Wat is de gezondste keuze: sorbet of gewoon ijs?
Sorbet is dus lichter en fruitiger dan andere ijssoorten, en wordt daarom vaak ingezet als intermezzo tijdens een meergangenmenu of luchtig dessert om de spijsvertering een handje te helpen. Er wordt dan ook gedacht dat het helpt om de maaltijd vlotter te ‘laten zakken’. Maar speelt sorbet daar écht een rol?
Meer speeksel en appetijt na sorbet
Onderzoek toont aan dat sorbet de speekselproductie opdrijft, meer zelfs dan een glaasje water. Daardoor zou je na een bolletje makkelijker een volgend gerecht kunnen naar binnenwerken.
Daarnaast bewees een kleine studie dat je na sorbet meer kunt eten, dan zonder de fruitige verfrissing. Bewoners van 22 woonzorgcentra kregen enkele weken een bolletje sorbet voorgeschoteld voor de maaltijd. Het resultaat was dat de bewoners in de daaropvolgende maaltijd heel wat meer aten, en daardoor makkelijker hun gewicht konden behouden of zelfs bijkwamen.
Deze onderzoeken zijn echter onvoldoende om te besluiten dat sorbet zou helpen bij de spijsvertering. Of het daadwerkelijk helpt om je eten te laten zakken, is dus nooit écht bewezen.
Waarom dan sorbet tussenin gerechten?
Het bolletje sorbet tussenin twee gangen ontstond in de Franse cuisine om een andere reden,. Zij geloven er namelijk al decennia in dat de frisse fruitsmaak je smaakpapillen ‘reset’. Vooral citrusvarianten worden her en der aan het menu toegevoegd om een zwaar menu te verlichten. Want dit frisse dessertje zou voorkomen dat overgebleven smaken van een voorgaande gerecht vermengd worden met die van het volgende.
Vreemd genoeg werd ook de smaakresettende functie van sorbet niet sluitend aangetoond. Hoewel het effect dus eerder mentaal is, vinden heel wat mensen vooral een bolletje limoensorbet toch een erg verfrissend intermezzo.
Te veel gegeten? Lees hier de 5 tips die wel werken
Wat met een ijsje na de maaltijd?
Misschien heb je de zomerse vakantiegewoonte om een maaltijd af te sluiten met een bolletje ijs. Maar als je dat doet om een zwaar etentje te laten zakken, ben je er ook hier aan voor de moeite.
Omdat (room)ijs veel vet en suiker bevat, zorgt dat ofwel voor een vertraagde spijsvertering en constipatie, of mogelijk juist voor diarree. Over het algemeen wordt daarom geadviseerd geen roomijs te eten als je al wat last hebt van je spijsvertering. Kortom, er valt dus geen voordeel te halen uit een koud dessertje na de maaltijd, integendeel.
Conclusie
Eet geen ijsjes, of het nu sorbet is of niet, specifiek om een zware maaltijd te laten zakken. Als je een overladen gevoel hebt en je eten wilt laten zakken, kies dan bijvoorbeeld voor een kleine wandeling.
Dat kan trouwens perfect al smullend van een hoorntje ijs, maar dan vooral omdat je er echt zin in hebt… 😉
Ontdek de genomineerden én de winnaar van het beste ijssalon van Vlaanderen!
Bronnen: everydayhealth.com, healthcarefacilitiestoday.com, apotheek.be, foodiesmagazine.nl
Meer verfrissende tips:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!