Stop met emo-eten

Door De Redactie

Ben jij een emo-eter? Eet jij vaak te veel en vooral de verkeerde dingen? Heb je vaak ongelofelijk veel zin in ongezonde snacks terwijl het nog helemaal geen etenstijd is? Ontdek wat deze goestingskes betekenen en hoe je het emo-eten kan laten.

Wat eet je en wat betekent het?

Een Amerikaans psycholoog vroeg 5.000 mensen om een dagboek bij te houden over hun voedingspatroon en hun gevoelens. Uit het onderzoek bleek dat bepaalde snacks altijd samen gaan met bepaalde emoties. Wat betekenen jouw goestingetjes?

  • Je hebt zin in kaas of zoute crackers: je bent verward en gefrustreerd
  • Je hebt zin in vlees, veel vlees: je bent boos en agressief.
  • Je hebt zin in ijs of taart: je hebt geborgenheid nodig.
  • Je hebt zin in chocolade of koffie: je bent verdrietig en aanhankelijk.
  • Je hebt zin in chips, massa’s chips: je bent helemaal gestrest.
  • Je hebt zin in een berg pasta: je voelt je alleen. Je bent eenzaam.

Heb je honger of zin?

Er is wel degelijk een verschil tussen echte honger en zin om te eten.

Fysieke honger is een natuurlijk gevoel dat zich stilletjes opbouwt. Honger komt geleidelijk op en kan met de meeste voeding gestild worden. Het gevoel situeert zich vooral rond je middenrif en kan en knorrende maag veroorzaken. De honger overvalt je een paar uur na een maaltijd en gaat meestal weg nadat je gegeten hebt. De inname van voedsel leidt tot onmiddellijke bevrediging.

Emotionele honger is van een heel andere aard dan echte honger en komt meestal onverwacht en onmiddellijk opzetten. De honger veroorzaakt een overdreven zin in een bepaalde smaak (zoet, zout, warm, koud, …). Het gevoel situeert zich vooral in je hoofd (je denkt bijvoorbeeld aan de smaak van heerlijk aardbeienijs) en kan je op eender welk moment onverwacht overvallen, zelfs vlak voor of na een maaltijd. De emotionele honger houdt consistent aan, ookal heb je net gegeten en heb je geen echt hongergevoel. Wanneer je aan je zin hebt toegegeven voel je je meestal schuldig.

Stop met emo-eten

Een goede oefening om te stoppen met emo-eten is je bij elk hongergevoel af te vragen wat je gevoel betekent.

  • Is het een natuurlijk hongergevoel? Probeer je honger dan te stillen met ene gezonde snack (groenten, fruit, yoghurt, …) zodat je verder kan tot aan de volgende maaltijd.
  • Is je gevoel eerder een aanval van ‘zin in …’, probeer dan te achterhalen van waar die zin komt, en verhelp het probleem. Heb je zin in chocolade omdat je verveeld bent? Ga dan actief opzoek naar een bezigheid om je goesting te verdrijven. Heb je zin in chips omdat je gestrest bent? Zoek dan een manier om je te ontspannen.

Door je voedingspatroon aan te passen, ga je meteen gezonder leven en dat komt ook je gewicht ten goede.

Partner Content